Frattini ide u misiju oslobađanja otetih Talijanki

TALIJANSKI ministar vanjskih poslova Franco Frattini priprema se za odlazak na turneju po bliskoistočnim zemljama, objavljuje u petak list "Corriere della Sera" na osnovu razgovora koje je u četvrtak navečer šef talijanske diplomacije vodio s svim veleposlanicima arapskih zemalja akreditiranima u Rimu.

Talijanska diplomacija odlučila je pokrenuti sve moguće mjere kako bi došlo do oslobađanja dviju talijanskih humanitarki Simone Torretta (29) i Simone Pari (29), koje su otete u utorak u središtu Bagdada, u uredima talijanskih nevladinih humanitarnih organizacija. Talijanski diplomatski pritisak već je dao izvjesne, no za sada samo političke rezultate.

"Spremni smo kao vlada učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pridonijeli oslobađanju otetih gospođa", rekao je irački predsjednik Ghazi al Yawar, koji je stigao u petak u Rim na razgovore s talijanskim predsjednikom republike Carlom Azegliom Ciampijem i premijerom Silvijom Berlusconijem.

Na Bliskom istoku već se nalazi podtajnica ministarstva vanjskih poslova Margherita Boniver, ali još nema konkretnih naznaka o mogućem oslobađanju dvije talijanske dobrovoljke, kao i što se još uvijek ne zna tko ih je točno oteo.

(Hina) xstom ybr



Pročitajte više