Frederiksen: U sljedeće tri godine treba završiti refome policije

Voditelj Policijske misije Europske unije (EUPM) u BiH Sven Frederiksen rekao je u srijedu prigodom svečanosti preuzimanja zadaća od misije UNa da bi trogodišnji mandat EUPMa trebao rezultirati dovršetkom reforme bosanskohercegovačkih policijskih snaga u pravcu izgradnje demokratske policije.

´Došao je trenutak da krenemo dalje i da stavimo više odgovornosti u ruke domaćih vlasti. Obećavamo da ćemo surađivati s lokalnom policijom i da ćemo pažljivo nadzirati njihov rad kako bismo bili sigurni da policija služi vama, narodu BiH, i da će djelovati u skladu s europskim standardima´, rekao je povjerenik EUPM-a Sven Frederiksen.

Policijska misija Europske unije u srijedu je na ceremoniji u Sarajevu od Ujedinjenih naroda preuzela zadaće nadzora i obuke lokalnih policijskih snaga u Bosni i Hercegovini. EUPM je prva operacija u sklopu zajedničke europske sigurnosne i obrambene politike.

Prema Frederiksenovim riječima, EUPM želi pomoći u izgradnji visoko profesionalne i demokratske lokalne policije što bi Bosnu i Hercegovinu približilo europskoj obitelji.

´Vladavina zakona je ključna stvar za EU. Ne smije biti greške, samo će vladavina zakona snažno postaviti BiH na put k Europi´, istaknuo je povjerenik EUPM-a.

Nenaoružana europska policijska misija brojat će 512 ljudi - 422 policajca dolaze iz zemalja Petneastorice a raspoređeno je još 90 policajaca iz trećih zemalja. Na završetku UN-ove misije, u Bosni i Hercegovini ostalo je još 120 njihovih promatrača koji će pomoći EUPM u prijelaznom razdoblju.

Pročitajte više