Friščić u bijegu od novinara: Znat ćete sutra kako ćemo glasati!

PREDSJEDNIK HSS-a Josip Friščić danas je u bijegu od novinara nakon konzultacija Predsjedništva sa Klubom zastupnika HSS-a, uspio samo kazati da se Predsjedništvo ne slaže sa suspenzijom ZERP-a, o kojoj, tehnički, nitko ni ne govori. I šefica Nacionalnog odbora Vesna Pusić i premijer Ivo Sanader inzistiraju da se ne radi o ukidanju, suspenziji ili nečem trećem, nego odgodi primjene na članice EU do ulaska u Uniju.

"I dalje ostajemo pri svom stajalištu da su zahtjevi prema Hrvatskoj, bez argumenata da se suspendira ZERP, pritisak susjeda za rješavanje pitanja granica", kazao je Friščić, dodavši "Mi smo protiv toga". Izbor termina "suspenzija" nagađaju novinari, namjeran je kako bi se izbjegao suvisao odgovor ovo pitanje, kao i na druga.

"SDP treba izaći s prijedlozima"

Kao što je, primjerice, kako će HSS glasati sutra u Saboru kada se donese zaključak o odgodi ZERP-a. Ili, ima li HSS uopće stav da je važnije odgoditi primjenu ZERP-a nego ubrzati pregovore. Hoće li HSS sudjelovati u kreiranju prijedloga zaključka o tome da je potrebna odgoda primjene ZERP-a na članice EU, a koji će izraditi "parlamentarna većina", kako se izrazio Sanader, a ne "vladajuća koalicija u Saboru".

"Lončići su pobrkani", kaže Friščić, jer valjda drži da nije dio parlamentarne većine, "sutrašnju raspravu inicirao je SDP te bi oni trebali izaći s nekim prijedlozima, a premijer Sanader treba informirati zastupnike o tome što je razgovarao s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom tijekom njegovog posjeta Zagrebu", kaže on.

Friščić je izuzetno napet zadnjih dana, i ovo nije jedina maratonska sjednica Predsjedništva HSS-a nakon koje je imao gotovo ništa za podijeliti sa javnosti.

A.B.
Foto: K.H.

Pročitajte više