Frka-Petešić: Dugo me pekla savjest jer nisam branio Hrvatsku s puškom u ruci

Screenshot: HRT

GOST emisije Nedjeljom u 2 na HRT-u je predstojnik ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka-Petešić.

Na početku emisije je rekao da je jako dugo imao grižnju savjesti jer nije branio Hrvatsku "s puškom u ruci".

"Što sam otpratio veliki broj svojih vršnjaka iz Pariza koji su otišli kao dobrovoljci u rat. 23 muškarca i tri cure i moj rođak Damir Grbin u Salima na Dugom otoku je također poginuo u operaciji Maslenici. I to su stvari koje vas jednostavno obilježe. Ja sam imao potrebu, na način na koji sam mogao dati svoj obol i mislim da koliko god dugo radili na tome nikad se nećemo dovoljno odužiti onima koji su dali sve za Hrvatsku, koji su proveli te najteže dane. I sav rad koji mi možemo pružiti i dati je neusporediv s onim što su oni dali. I to mi je svakodnevna motivacija", kazao je na početku.

Govorio je i o načinu funkcioniranja Vladina Znanstvenog savjeta.

"U Znanstvenom savjetu nema glasanja. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Izloži ga vrlo otvoreno. Tu su vrlo konstruktivne rasprave. O svim temama ne misle svi jednako. Na zadnjoj sjednici svi su se složili da ne treba ići u policijski sat, potpuni lockdown, već mjere treba postrožiti", rekao je.

Situacija u Znanstvenom savjetu

Objasnio je zašto znanstvenik Ivan Đikić nije u Znanstvenom savjetu.

"Tu su pozvani zaista vrhunski stručnjaci u nekoliko disciplina. To je jedan multidisciplinarni znanstveni savjet. Imamo i virologe i infektologe i stručnjake javnog zdravstva i biomolekularne medicine. Tu smo uzeli najbolje - Miroslava Radmana i Nenada Bana koji su definitivno od naših znanstvenika u Hrvatskoj i inozemstvu na tom području vrh. I jednostavno trebalo je pokriti sve ostale discipline", rekao je.

"Ja sam u prvoj varijanti čak i računao na gospodina Đikića i u prvom nacrtu Znanstvenog savjeta se premijer bio složio s tim. Međutim, trebali smo reducirati broj i onda smo sačuvali samo one najbolje i u tom segmentu nam se činilo da su doista Nenad Ban i Miroslav Radman vrhunski znanstvenici, što ne umanjuje stručnost gospodina Đikića", dodaje.

Pročitajte više