Frka-Petešić - uhljeb i Plenkovićev potrčko kojem su se IT-jevci smijali u emisiji

Screenshot: Twitter

ZVONIMIR Frka-Petešić predstojnik je Ureda predsjednika vlade Andreja Plenkovića od 2017. godine, kada je na toj poziciji naslijedio Davora Božinovića, koji je imenovan ministrom unutarnjih poslova. 

Frka-Petešić trenutno se nalazi u skandalu koji se tiče obnove zgrade u kojoj živi u državnom stanu na koji najvjerojatnije nema pravo. S jedne je strane bizarno da se predstojnik Ureda premijera nalazi u takvoj sumnjivoj situaciji, s druge pak posve očekivano jer je riječ o kadru HDZ-a, stranke čiji članovi i simpatizeri takve i slične skandale već 30 godina proizvode kao na pokretnoj traci.

>> Frka-Petešić dobio državni stan jer se prijavio na Dugom otoku. Tamo ga ne viđaju

Tko je, dakle, taj Frka-Petešić, u osnovi irelevantni činovnik koji ujedno ima i značajnu političku moć jer određuje tko će i kako imati pristup premijeru?

Uhljebio se u hrvatsku diplomaciju već 1993.

Rođen je 1969. godine u Parizu. Prema službenim podacima na stranici vlade, Frka-Petešić je u Parizu 1992. završio dodiplomski studij iz znanosti struktura i materije te 1996. stekao zvanje diplomiranog geografa na Sveučilištu Paris-VIII. Tri godine kasnije stekao je zvanje magistra znanosti iz geopolitike sa specijalističkim naglaskom na kartografiji na Francuskom institutu za geopolitiku pri Sveučilištu Paris-VIII, a navodi se i da je završio polugodišnji studij komunikologije u organizaciji Zaklade Carnegie.

Mladi Frka-Petešić već je 1993. bio zaposlenik hrvatskog veleposlanstva u Parizu, gdje je onda postao ataše, pa treći tajnik, te konačno osoba zadužena za odnose s javnošću i javnu diplomaciju. U to vrijeme je u Pariz došao i mladi diplomat Plenković te su se Frka-Petešić i on sprijateljili.

Sudbonosna suradnja s Plenkovićem u Parizu

Kao i Plenković, Frka-Petešić se uspinjao u hrvatskoj diplomaciji, ali očito nije bio toliko probitačan i ambiciozan kao aktualni premijer, pa zato vjerojatno i funkcioniraju dobro zajedno, jer Plenković pretežito voli birati suradnike koji su manje sposobni i pametni od njega.

Nakon Pariza Frka-Petešić odlazi u Bruxelles i radi od 2006. do 2011. kao glasnogovornik u Misiji Republike Hrvatske pri EU za vrijeme pristupnih pregovora, a onda postaje Ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Bio je zadužen za predreferendumsku kampanju o pristupanju EU. Slijedi pozicija voditelja Službe za javnu diplomaciju, da bi 2013. konačno postao veleposlanik u Maroku.

Zabilježeno je da je kao diplomat sudjelovao na konferenciji Večernjeg lista o brendiranju Hrvatske, na kojoj je zastupao stav kako je Hrvatska kao mala i nova država nedovoljno prepoznata te da mora uložiti još mnogo truda da bi bila poznatija i atraktivnija.

Dodao je kako Hrvatska treba prevladati niz negativnih asocijacija koje se uz nju vežu, a kao prednost Hrvatske naveo je to što je srednjoeuropska i katolička zemlja (?!), u doticaju s pravoslavljem i islamom, a ujedno i članica EU i NATO-a. U svakom slučaju, dok takvi umovi stvaraju sliku Hrvatske u svijetu, jasno je zašto je takva kakva jest.

Plenkovićev čovjek od najvećeg povjerenja

>> Plenkovićev ured dobio novog predstojnika

S pozicije veleposlanika Frka-Petešić se 2017. vraća u Zagreb i postaje Plenkovićev predstojnik Ureda, na plaći od 16 tisuća kuna, te se prvi put predstavlja široj hrvatskoj javnosti, kojoj je dotad bio posve nepoznat.

I tada polako kreće zabava jer se pokazuje da Frka-Petešić - koji se kroz cijelu diplomatsku karijeru bavio odnosima s javnošću - nije baš suveren kada je riječ o odnosima s javnošću. Isprva nije istupao u javnosti, ali mu je s vremenom Plenković davao sve više prostora u tom području, kao čovjeku od najvećeg povjerenja.

Lupetanje pred novinarima

Vatreno krštenje Frka-Petešića pred novinarima bilo je u ljeto 2019. godine, kada ga je Plenković poslao da medijima objasni kako je došlo do naprasne ostavke kompromitiranog ministra državne imovine Gorana Marića u trenutku dok se brujalo o rekonstrukciji vlade. 

>> Predstojnik Plenkovićevog ureda uvjerava javnost da je premijer znao za ostavku

Frka-Petešić tada nije odgovorio na pitanje je li premijer tražio od Marića ostavku, ponovivši da je ostavka rezultat razgovora od prije nekoliko dana. Nije odgovorio ni na pitanje zašto zajedno nisu izvijestili javnost o ostavci, napomenuvši kako u tome ne vidi ništa sporno. 

"Nisam primijetio da se cijela javnost pita o tome, možda pojedini novinari, ali mislim da javnost zanima što radi vlada, a ne tko i kada daje ostavku", objašnjavao je Frka-Petešić zabezeknutim novinarima. Javnost da zanimaju ostavke ministara, ma otkud to?

Frka-Petešić smatra da se Hrvatska ne treba uspoređivati s ostalim članicama EU, već s BiH

Premijerov predstojnik je tada prvi put javno pokazao sklonost neuvjerljivim tezama, koja se u punoj raskoši pokazala sljedeće godine, kada je ničim izazvan na Facebooku objavio dugi post u kojem je pokušao objasniti zašto Hrvatska gospodarski loše stoji.

>> Zanimljiva analiza šefa Plenkovićevog ureda: Nismo zadnji u EU, nego smo ispred BiH

"Što se tiče činjenice da je Hrvatska pri dnu među novim članicama EU, važno je također shvatiti da to nije zato što Hrvatske 'tone', nego prije svega zato što zemlje Srednje Europe koje su ušle u EU prije Hrvatske, zbog toga brže rastu, pa nas stoga sustižu ili prestižu", tumačio je Frka-Petešić, istaknuvši da se Hrvatska tek pokrenula u posljednje četiri godine, odnosno u mandatu Andreja Plenkovića.

Njegova je ključna teza bila da se Hrvatska treba uspoređivati s BiH, a kada se uspoređuje s BiH, onda Hrvatska mnogo bolje izgleda.

"Nikako ne stoji teza da je Hrvatska zadnja 'među nama usporedivim zemljama'. Jer u Srednjoj Europi naprosto nema Hrvatskoj 'usporedivih zemalja'. Jedina je zemlja s kojom bi se Hrvatska mogla usporediti, zbog pretrpjele agresije i rata, BiH. No u toj usporedbi Hrvatska je po svemu neusporedivo razvijenija i uspješnija: od članstva u NATO-u i EU te prema stupnju gospodarskog i društvenog razvoja", poručio je javnosti Frka-Petešić.

Toliko je pričao gluposti da su se ostali gosti u Otvorenom jedva suzdržali od smijeha

Kao Plenkovićeva Katica za sve Frka-Petešić se u rujnu 2020. pojavio i u Otvorenom na temu IT industrije u Hrvatskoj. Toliko je pričao gluposti da je izazvao smijeh IT stručnjaka i poduzetnika u studiju.

>> Neki tip iz vlade laprdao u Otvorenom, IT poduzetnici jedva suzdržavali smijeh

U emisiji su gostovali Alan Sumina iz Nanobita, Tomislav Car iz Infinuma, Matija Žulj iz Agrivija, Damir Sabol iz Photomatha i Zvonimir Frka-Petešić.

U jednom trenutku voditelj je pitao Frka-Petešića o njegovoj vezi s matematikom pa je odgovorio kako je on htio studirati matematiku. Frka-Petešić je potom govorio o vezi matematike, poduzetništva i računanja dok su se poduzetnici suzdržavali da ne prasnu u smijeh.

 

"Ja sam zapravo… to je jedna moja neprežaljena ljubav. Tko zna što će biti u mirovini. Da, prije rata sam sanjao o istraživanju matematike. Jednostavno mislim da je to korisno u životu. Općenito mi se čini da u obrazovanju moramo podizati algoritamsko razmišljanje, a ne rješavanje zadataka koje samo rješavate kvačicom. Važno je razumjeti da je matematika horizontalna disciplina koju učite jer vam daje metodu svih metoda i preciznost u rješavanju svih zadaća u bilo kojoj djelatnosti s nultom greškom", pričao je zaneseno Frka-Petešić.

Posebno su se suzdržavali od smijeha dok je Frka-Petešić govorio kako se "neće osjetiti ako loše izračunate formulu za juhu za 0.1 promil, ali ako izračunate loše jedan promil razvoj hard-diska, on se neće ni pokrenuti".

Plenković mu povjerio da vodi nabavu borbenih aviona

Koliko Plenković ima povjerenja u Frka-Petešića, koji je po tome izuzetak među premijerovim suradnicima i ministrima, svjedoči i činjenica da je 2020. godine bio imenovan za supredsjedatelja Međuresornog povjerenstva za nabavu aviona. Titulu supredsjedatelja dijelio je s načelnikom Glavnog stožera RH, admiralom Robertom Hranjem. Drugim riječima, Plenković je baš Frka-Petešiću povjerio posao nabave borbenih aviona nakon što je prethodni ministar obrane Damir Krstičević u toj nakani doživio potpuni fijasko. 

Frka-Petešić bio je zadužen i za koordiniranje vladinog Znanstvenog savjeta u pandemiji, u čemu se također nije proslavio. Prvo je odbio u Savjet pozvati renomiranog znanstvenika Ivana Đikića, koji se prethodno sukobio s Plenkovićem zbog ministra znanosti Pave Barišića. 

"Ja sam u prvoj varijanti čak i računao na gospodina Đikića, u prvom nacrtu Znanstvenog savjeta se i premijer složio s tim, ali trebalo je reducirati broj i sačuvali smo samo one najbolje i u tom segmentu se činilo da su Nenad Ban i Miroslav Radman vrhunski stručnjaci, što ne umanjuje bitnost gospodina Đikića", rekao je Frka-Petešić gostujući u Nedjeljom u 2. Onda je Đikić pod pritiskom javnosti ipak pozvan u Znanstveni savjet.

Drama u Znanstvenom savjetu

Onda je na red došao veliki skandal u režiji Frka-Petešića i Plenkovića, kada su iz Znanstvenog savjeta izbačeni Petra Klepac, Igor Rudan, Branko Kolarić, Nenad Ban i Andreja Ambriović Ristov. Tom odlukom jedini epidemiolog u Znanstvenom savjetu ostao je HDZ-ovac Krunoslav Capak.

>> Presica Frka-Petešića o smjenama znanstvenika, kaže da nije kriv Plenković, nego on

Uslijedile su burne reakcije javnosti, pa je pred novinare stao Frka-Petešić, koji je već dokazao svoju sklonost lupetanju i nesuvislosti, koju je još jednom potvrdio i na toj press-konferenciji u prosincu 2020. 

No posao Frka-Petešića nije da bude pametan ili dosljedan, već da bude politički batler premijera, što ovaj bivši diplomat nedvojbeno obavlja s velikim žarom. Mediji su pisali da Frka-Petešić posao predstojnika Ureda smatra svojevrsnom misijom u ime domovine, što ga zapravo čini još više smiješnim.

Grize ga savjest jer nije Hrvatsku branio s puškom u ruci

O njegovom psihološkom profilu možda najbolje svjedoči srceparajuća storija o tome kako ga je dugo grizla savjest jer nije došao braniti Hrvatsku "s puškom u ruci" u Domovinskom ratu, koju je povjerio Aleksandru Stankoviću u Nedjeljom u 2.

>> Frka-Petešić: Dugo me pekla savjest jer nisam branio Hrvatsku s puškom u ruci

"Što sam otpratio veliki broj svojih vršnjaka iz Pariza koji su otišli kao dobrovoljci u rat. 23 muškarca i tri cure i moj rođak Damir Grbin u Salima na Dugom otoku je također poginuo u operaciji Maslenici. I to su stvari koje vas jednostavno obilježe. Ja sam imao potrebu, na način na koji sam mogao dati svoj obol i mislim da, koliko god dugo radili na tome, nikad se nećemo dovoljno odužiti onima koji su dali sve za Hrvatsku, koji su proveli te najteže dane. I sav rad koji mi možemo pružiti i dati je neusporediv s onim što su oni dali. I to mi je svakodnevna motivacija", blaženo je lupetao Frka-Petešić, uspoređujući tako svoje vođenje premijerskog ureda s ratovanjem.

Podsjetimo i na njegov smiješni video iz lockdowna u kojem pjeva Moju domovinu. 

 

 

Plenković ga neće smijeniti

U svakom slučaju, Frka-Petešića očito nije pekla savjest kada se mimo pravila uselio u državni stan od 96 kvadratna metra u užem centru Zagreba, kao ni kada je taj stan brzinski renoviran nakon potresa, dok obnova ostatka glavnog grada (o Baniji da ne govorimo) i dalje tapka u mjestu. 

Plenković je već rekao da ga se neće odreći, a još je manje vjerojatno da će Frka-Petešić sam podnijeti ostavku.

U njegovoj glavi on je, izgleda, na nekakvoj domoljubnoj misiji kojom umiruje svoju savjest jer Hrvatsku nije branio "s puškom u ruci", već je landrao po Parizu tijekom Domovinskog rata. Iste te savjesti zato nema ni u tragovima kada je riječ o korištenju državne imovine, čime se Frka-Petešić ispostavlja kao savršeni hrvatski domoljub: kad se pucalo, nije ga bilo, ali se zato već 1993. uspio nakačiti na državni budžet, s kojeg se ni do danas nije skinuo.
 

Pročitajte više