Fuchs: Trenutno je oko 2000 djece i 150 djelatnika škola u samoizolaciji

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

MINISTAR znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da je jako zadovoljan prvim danom škole.

Prema informacijama kojima trenutno raspolaže, trenutno nema novih slučajeva zaraze u školama. Fuchs ističe da je stanje stabilno.

"S jučerašnjim danom otprilike 2000 i nešto djece je u izolaciji i oko 150 djelatnika u školama", otkrio je ministar za RTL

Hoće li te brojke rasti, Fuchs kaže da ne može sa sigurnošću reći.

"Ja se nadam da neće", kazao je.

Nošenje maski će kontrolirati nastavnici i ravnatelji

Fuchs je rekao da je preko 90 posto škola krenulo u novu školsku godinu po A modelu - sva djeca na nastavi uz pridržavanje propisanih mjera. Svega 7 posto škola je po modelu B, a svega dvije škole su po modelu C - gotovo svi djelatnici u samoizolaciji.

Ministar je rekao da će nošenje maski kontrolirati nastavnici i ravnatelji, ako je škola propisala da su maske obvezne.

Sutra je pravi test, a Fuchs vjeruje da će i on dobro proći i da neće biti većih problema.

"Ne bih htio reći da su prva dva tjedna kritična, ali uzdam se u organizaciju sviju koji sudjeluju i da će sve proteći kako je planirano", zaključio je Fuchs.

U HRT-ovoj Temi Dana Fuchs je izrazio nadu kako neće doći do inflacije ispričnica.

"Nemam podatke o tome koliko se djece ispričalo, to ne možemo ovako u ovom trenutku ni imati, to nam ipak na zahtjev moraju dostavljati škole", rekao je Fuchs.

Povećanje osnovice

Što se tiče nastavnog kadra, rekao je da će zamjene automatski odobravati.

"Ne očekujemo prevelike probleme što se zamjena tiče u razrednoj nastavi. Tu procjenjujemo da ima dovoljni broj učitelja koji mogu preuzeti razrede ako se dogodi da razrednik, odnosno učitelj ode u samoizolaciju, ali kod predmetne nastave bi se možda mogli pojaviti problemi. Pojavili bi se pogotovo u nekim predmetima u kojima je i ovako deficitarno. Deficitarni su, recimo, profesori matematike, na primjer, i to ne samo u Hrvatskoj", rekao je Fuchs.

Na pitanje trebaju li nastavnici strahovati da ipak neće doći do povećanja osnovice za 4 posto 1. siječnja, odgovorio je da ne trebaju biti u strahu.

"Budite bez brige da se o tome vodi računa", zaključio je Fuchs.

Pročitajte više