Fuele: Zemlje koje žele biti članice EU, moraju imati potpuno slobodne medije



UPLETANJE politike, ekonomski pritisak i nasilje prema novinarima tri su najveća problema koja prijete slobodi medija na zapadnom Balkanu i u Turskoj, smatra Štefan Fuele, europski povjerenik za proširenje.

"Ta tri problema predstavljaju napad na samu srž demokratskog sustava", izjavio je Fuele u Bruxellesu, na Konferenciji o slobodi medija u potencijalnim članicama Europske unije na kojoj se okupilo više od 400 sudionika, među kojima i predstavnici iz Hrvatske.

Fuele je kazao kako sve zemlje koje imaju ambiciju da budu članice EU, moraju stvoriti zakonodavni okvir koji će novinarima jamčiti potpunu slobodu u radu. Zakoni o medijima u zemljama zapadnog Balkana uglavnom su dobri, istaknuo je Fuele, ali i napomenuo kako postoje i drugi zakoni koji negativno utječu na novinarski rad.

"Prije svega su tu zakoni koji reguliraju pitanja poput klevete. Važno je uspostaviti ravnotežu. Prihvatljivo je suzbijanje klevete, ali njeno kriminaliziranje nije prihvatljivo",  kazao je Fuele.

Europski povjerenik za proširenje izrazio je zabrinutost i zbog ekonomskog pritiska i privatnih interesa koji kontroliraju medije. Kao poseban problem istaknuo je netransparentno vlasništvo u medijima, kao i prisutnost organiziranog kriminala i korupcije. "Da bi se protiv takvih pritisaka borili, važna je transparentnost. Mora se znati tko je pravi vlasnik medija", kaže Fuele. 

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici medija iz zapadnog Balkana i Turske, predstavnici međunarodnih i regionalnih medijskih organizacija, predstavnici civilnog društva i predstavnici znanstvene zajednice.

Pročitajte više