G. Granić: Malo dioničarstvo doživjelo krah

MALO dioničarstvo u Hrvatskoj je doživjelo krah od više od 600 tisuća sklopljenih ugovora o kupnji dionica, ostalo je tek njih nešto više od 40 tisuća, što znači manje od deset posto, istaknuo je potpredsjednik Vlade Goran Granić na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je, naime, danas prihvatila izvješća Hrvatskog fonda za privatizaciju o procesu privatizacije u prošloj i devet mjeseci ove godine, kao i o tom procesu u proteklih 12 godina.

Izvješća su prihvaćena bez rasprave tek uz Granićevu opasku o malom dioničarstvu.

Prema podatcima iz izvješća o privatizaciji u proteklih 12 godina, u procesu pretvorbe i privatizacije bilo je sklopljeno ukupno 681.454 ugovora s malim dioničarima, ali je u međuvremenu najveći broj tih ugovora raskinut i trenutno ih je u otplati tek 46.142.

Govoreći o privatizaciji u prošloj i devet mjeseci ove godine zamjenik predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Krešimir Starčević je ustvrdio da je taj proces bio sporiji od planiranog. Razlozi tome su neusklađenost stavova oko daljnjeg tijeka privatizacije, te četveromjesečno nefunkcioniranje Upravnog odbora Fonda, kazao je.

Tijekom prošle i devet mjeseci ove godine provedeno je ukupno 656 privatizacijskih transakcija, od čega najviše - 557 transakcija na Varaždinskoj burzi za financiranje kapitalnih izdataka države.

Za gotovinu je privatizirano 89 društava i to uglavnom manjinskih paketa dionica, dok je javnim prikupljanjem ponuda privatizirano svega deset društava, kazao je Starčević, dodajući da je nakon pisanja izvješća donesena odluka o još sedam takvih privatizacija.

Prodajom dionica i udjela u tom je razdoblju realizirano 186,7 milijuna kuna gotovine, podmiren je javni dug za kapitalne izdatke u vrijednosti od 395,3 milijuna kuna, ugovoreno i zajamčeno ulaganje u te tvrtke od 249,2 milijuna kuna, te zajamčeno podmirenje obveza prema državnim i ostalim vjerovnicima u iznosu 103 milijuna kuna.

Krajem rujna u državnom je portfelju bilo ukupno 1.132 društva, od čega u tek 165 društava država ima većinski paket. Najveći je, naime, broj društava, njih 832, u kojima država ima manje od 25 posto udjela, a u 144 društva ima od 25 do 50 posto dionica.


Pročitajte više