G. Sobol: HDZ blokirao inicijativu Ženske mreže Hrvatske

PREDSJEDNICA saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol danas je prozvala HDZ-ove članove Odbora da su, nedolaskom na sjednice Odbora, blokirali upućivanje u saborsku proceduru prijedloga Ženske mreže Hrvatske da se zakonskim izmjenama zajamči 40-postotno učešće žena na kandidacijskim listama za predstojeće lokalne izbore.

Sobol je na konferenciji za novinare izvijestila da je Ženska mreža predložila Odboru da u saborsku proceduru uputi njihov prijedlog izmjena Zakona o izborima za lokalnu samoupravu, kojim bi se uvela 40-postotna spolna kvota na svim kandidacijskim listama, a Državno izborno povjerenstvo odbacivalo bi liste koje ne ispune taj uvjet.

No, kazala je, HDZ je prvo tražio odgodu glasovanja o tom prijedlogu, a na iduće dvije sjednice članovi Odbora iz te stranke uopće se nisu pojavili, pa, zbog nedostatka kvoruma, taj prijedlog nije ni došao na glasovanje.

"Žao mi je što Odbor nije uspio zauzeti stav o tom pitanju, što prijedlog nije upućen u proceduru, jer nema potrebe da kao Odbor zaustavimo tu inicijativu i da se o njoj ne raspravlja u Saboru", rekla je Sobol.

Izvijestila je da danas u tijelima jedinica lokalne samouprave sjedi u prosjeku tek sedam posto žena, da je to poražavajuća brojka koja još i rapidno pada.

Predstavnica Ženske mreže Sadika Zvirkić neprihvatljivim je ocijenila da zastupnici, nedolaskom na sjednice, blokiraju inicijative građana koji su ih i izabrali da ih zastupaju.

"Zastupnike pozivam na odgovornost da odrade posao za koji su imenovani. Kome žene smetaju?", upitala je.

Pročitajte više