G. Verheugen počasni građanin Šibenika

POVELJA počasnog građanina grada Šibenika uručena je danas povjereniku Europske komisije za proširenje Guenteru Verheugenu na svečanosti u Gradskoj vijećnici, izjavivši tom prigodom kako se nada da će Hrvatska do 2009. biti u Europskoj uniji.

Osim gradskih i županijskih predstavnika te gradskih vijećnika svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Ivo Sanader, ministri vanjskih poslova i europskih integracija Miomir Žužul i Kolinda Grabar-Kitarović.

U obrazloženju Odluke koju je šibensko Gradsko vijeće donijelo u povodu 29. rujna, Dana grada, navodi se kako je Verheugen svojim djelovanjem i postupcima znatno pridonio promicanju razvoja naroda i država, demokracije i demokratskih načela, a posebice približavanju Hrvatske EU.

"Guenter Verheugen je čovjek koji nije obilježio samo njemačku politiku nego je bitno utjecao i na novu epohu u europskoj povijesti, ali i na sadašnjost i budućnost Europe. On je jedan od ključnih ljudi koji su utjecali na prihvaćanje ideje o proširenju EU-a i jedan od najzaslužnijih što se, ulaskom 10 novih zemalja u EU, 1. svibnja na našem kontinentu dogodio velik preokret", kazao je premijer Sanader. Istaknuo je da je Verheugen od početka bio za samostalnost Hrvatske i jedan od europskih političara koji su vrlo rano razumjeli povijest europskog kontinenta i shvatili da nema ujedinjene Europe bez Hrvatske.

"Hrvatska želi ući u EU, kamo i pripada. Sigurni smo da pregovore možemo dovršiti do 2007., a nakon toga je na EK-u da odluči. Vjerujem da ćemo u Verheugenu i dalje imati dobra prijatelja i suradnika", rekao je, uz ostalo, Sanader, istaknuvši kako se malo koji grad u Europi može pohvaliti da je potpredsjednik europske vlade, što će Verheugen biti od 1. studenoga, njegov počasni građanin i da se tu "osjeća kako kod kuće".

Primajući Povelju počasnog građanina od predsjednika Gradskog vijeća Ivice Poljička, Verheugen je kazao je kako je duboko dirnut prijateljstvom i naklonošću grada, u koji je prvi put došao 1960. "Bilo mi je samo 16 godina i prvi put sam tada vidio Sredozemlje. To je nešto što se nikad ne zaboravlja. Postoji čak i jedna ljubavna priča, ali ne morate tragati za tom osobom, jer ona nije bila iz Šibenika. Često sam se vraćao i to mi je pomoglo ad razumijem što se u Hrvatskoj događa i da politički djelujem u situaciji kad su se mnogi pitali kakve veze ima Hrvatska s Europom. Ja sam znao za hrvatsko tisućljetno kulturno i povijesno nasljeđe. Znao sam da je Hrvatska oduvijek bila u središtu Europe i da po svemu toj Europi i pripada. Ako se svi dovoljno potrudimo, ispunit će se moja velika želja, da do kraja svog mandata 2009., za stolom u EK sjedim s kolegom ili kolegicom iz Hrvatske", kazao je Verheugen.

Dodao je kako Hrvatsku na tom putu čeka još puno posla i "velik nacionalni napor", no kako je čvrsto uvjeren da Hrvatska ima mogućnosti i snagu biti" ravnopravna i poštovana članica demokratske Europe". "Ako naslov počasnog građanina podrazumijeva obveze, ali i prava, želio bih imati pravo da se uvijek mogu vratiti u Šibenik i osjećati se kao kod kuće", naglasio je Verheugen.

Boravak u Šibeniku visoki gosti završili su kratkim posjetom otoku Zlarinu, koji je Guenter Verheugen također posjetio kao mlad njemački turist.

Pročitajte više