G20: Cilj je stabilnije svjetsko gospodarstvo

NA JUČER započetom sastanku članica G20 u Pittsburgu jedna od glavnih tema bilo je kako ubuduće izbjeći financijsku krizu. Summit je posvećen intenziviranju globalnog oporavka, a povijesnom prekretnicom ocjenjuje se utjecaj novih azijskih velesila poput Kine, Južne Koreje i Indije.

"Danas je podržana ideja da G20 bude glavni forum za međunarodnu gospodarsku suradnju. Ova odluka dovodi za stol zemlje koje su potrebne za izgradnju jačeg, uravnoteženog svjetskog gospodarstva, reforme financijskog sustava, te podizanje životnog standarda najsiromašnijih", priopćeno je iz Bijele kuće nakon zajedničke večere čelnika G20. Čelnici G20 složili su se da ta skupina ubuduće dobije glavnu ulogu za koordiniranje gospodarske politike, pa bi bila važnija od skupina G7 i G8 industrijaliziranih zemalja, koje su dugo dominirale svjetskim gospodarstvom.

Ubuduće pripaziti o dodjeljivanju bonusa bankarima

Kao domaćin summita SAD je iznio svoje planove u vezi izgradnje stabilnijeg svjetskog gospodarstva kako se ne bi ponovila kriza u kojoj se nalazi svijet. Američki predsjednik Barack Obama, koji je ujedno i prvi puta domaćin sastanka skupine, želi podršku zemalja širom svijeta za plan rebalansa svjetskog gospodarstva i za reforme financijskog sustava koje bi smanjile prerizično poslovanje banaka, prenosi Associated Press.

Čelnici su raspravljali i o bonusima bankara koje treba vezivati uz poslovne rezultate banaka, kako menadžeri banaka u gubicima ne bi bili nagrađivani za loše poslovanje. G20 će raspravljati i o rješavanju problema klimatskih promjena.

Pročitajte više