G5 će predložiti "sigurnosni model" EU

MINISTRI unutarnjih poslova najutjecajnijih zemalja Europske unije (G5) u ponedjeljak su izrazili želju da Europskoj uniji predlože "sigurnosni model".

U njemu se predviđa reforma europske policije Europola, uvođenje biometrije i pojačana kontrola imigracije.

"Moramo pronaći sigurnosni model za cijelu Europu, biti kadri stvoriti europski sigurnosni prostor", izjavio je Španjolac Angel Acebes na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara unutarnjih poslova Njemačke, Španjolske, Francuske, Velike Britanije i Italije.

Reforma Europola bit će u središtu idućeg sastanka G5 u veljači 2004. u Njemačkoj.

Ministrska petorka ranije je objavila da bi buduće vize potrebne za ulazak u njihove zemlje trebale imati mikročipove koji će sadržavati osnovne biometrijske informacije o vlasniku putovnice. Francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy izjavio je da on i kolege iz Italije, Njemačke, Španjolske i Britanije tu izmjenu posebno traže za zemlje koje pripadaju Schengenskom sporazumu.

Sarkozy je objasnio kako bi bilo bolje uvesti sustav viza s mikročipovima koji bi sadržavao otisak prsta njegova vlasnika te karakteristike koje bi omogućile elektronsko prepoznavanje crta lica. On je kazao kako bi se kasnije, sukladno razvoju tehnologije, moglo dodati i prepoznavanje šarenice.

Pročitajte više