G7 želi bolji dijalog između proizvođača i potrošača nafte

MINISTRI financija i državni tajnici država G7 te izaslanici Europske unije i Rusije koji su se u nedjelju sastali u New Yorku zatražit će da se poboljša dijalog između zemalja proizvođača i potrošača nafte kako bi se bolje nadzirale cijene, priopćio je izvor u G7.

Ministri koji su se sastali u hotelu Waldorf Astoria trebali bi zajednički zaključiti da su cijene nafte u zadnjih mjesec dana porasle, premda su već bili podigli uzbunu zbog cijene nafte na prethodnom susretu G7 u Washingtonu 23. i 24. travnja.

U toj bi prigodi trebali ponovno upozoriti na opasnost koju takve prilike mogu imati na rast, pa bi, prema istom izvoru, trebali pozvati zemlje proizvođače i potrošače da svoje veze "učine protočnijima", napose putem "boljeg dijaloga".

Metodologija tog mogućeg jačanja veza trebala bi biti tema rasprave na općoj sjednici u nedjelju, dodaje izvor.

Države G7 činit će u New Yorku pritisak na Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) da bitno poveća proizvodnju nafte kako bi se smanjila cijena crnog zlata, premda je OPEC dan prije odbacio mogućnost povećanja proizvodnje prije novog susreta 3. lipnja u Bejrutu.

Premda će nafta biti glavna tema susreta, razgovarat će se i o razvoju, napose o nastavku reforme Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, ali i o inicijativi za veliki Srednji istok koja je pokrenuta koncem veljače.

Govorit će se i o reprogramiranju iračkog duga, kao i o mogućnosti smanjenja cijene za prijenos novca useljenika u matičnu zemlju, što je velika gospodarska pomoć zemljama koje su većinom siromašne.

Pročitajte više