G8 planira zatražiti od Pjongjanga da zamrzne ispaljivanja raketa

SUMMIT G8, koji se održava ovog vikenda u Sankt Peterburgu, vjerojatno će usvojiti izjavu u kojoj će izraziti zabrinutost zbog sjevernokorejskog ispaljivanja raketa i zatražiti da Pjongjang zamrzne daljnja ispaljivanja, navodi se u petak u medijskim izvješćima.

Očekuje se da će čelnici G8 također reći u svojoj izjavi da širenje oružja masovnog uništenja ugrožava međunarodni mir i sigurnost, javila je novinska agencija Kyodo pozivajući se na neimenovane izvore u japanskoj vladi.

Iako u izjavi Sjeverna Koreja neće biti navedena imenom, tekst će biti tako napisan da će biti jasno da se radi o Pjongjangu kako bi se naglasila potreba za blokiranjem prijenosa tehnologije za proizvodnju raketa kao odgovor na prošlotjedno sjevernokorejsko ispaljivanje raketa.

Također se očekuje da će G8 pozvati na bezuvjetni povratak Sjeverne Koreje na šestostrane pregovore o njezinom nuklearnom programu što je prije moguće, navodi Kyodo.

Rusija će po prvi put biti domaćin summita G8, koji počinje u subotu, u vrijeme rastućih nesuglasica sa svojim partnerima iz ovog elitnog kluba oko unutarnje i vanjske politike Moskve.

Energetska sigurnost, zarazne bolesti i obrazovanja biti će glavne teme trodnevnog skupa, ali će u središtu pažnje biti i sukobi na Bliskom istoku, Sjeverna Koreja i iranski nuklearni program.

Pročitajte više