G8 poručio Rusiji da prekine monopol gorivom

MINISTRI financija razvijenih zemalja iz skupine G8 zatražili su od Rusije da napokon ratificira povelju koja će osigurati snižavanje cijena energenata na svjetskom tržištu.

Članice G7 našle su se pogođene prošlog mjeseca, nakon što je Rusija blokirala opskrbu gorivom zbog sukoba s Ukraijnom.

Također, zatražili su od Rusije da ratificira zakon koji će spriječiti monopol kojeg drži Gaziprom, energetski gigant u državnom vlasništvu Rusije.

G7 zajedno s Rusijom, prvi su se puta sastali u Moskvi, budući da je cijena energenata ponovo ušla u kriznu fazu od mogućeg rasta, što bi ozbiljno moglo ugroziti funkcioniranje globalnog energetskog sustava.

Rusija je 1994. potpisala sporazum kojim garantira opskrbu prema nižim cijenama te je krajnje vrijeme da ga ratificira, jednoglasno su se složili ministri financija.

Ruski ministar finacija, Alexei Kudrin, priznao je da je rasprava bila veoma žučna budući da svaki ministar štiti interese zajednice koju predstavlja te je obećao da će Rusija ispuniti sve svoje obveze sukladno povelji, ali da to u ovom trenutku nije moguće.

Gordon Brown, predsjedavajući ministar potvrdio je da mu je u raspravi, predsjednik Putin obećao napredak glede rješavanja svih problema vezanih za energetske sporazume što je bitno za razvojih svih zemalja.

Međutim, analitičari su veoma skeptični s obizrom na probleme između Rusije i Ukrajne u opskrbi gorivom.

M.S.

Pročitajte više