G8 zaprijetio Siriji, sprema se novi rat?



SA SUMMITA zemalja G8 Siriji je poslana oštra poruka: ukoliko nasilje na ulicama ne prestane, najmoćnije svjetske zemlje razmotrit će "dodatne mjere". O kakvim se dodatnim mjerama radi, za sada nije rečeno. No, s obzirom da je Sirija već pod sankcijama, jasno je da se misli na direktno djelovanje, što bi moglo značiti otvaranje još jedne ratne zone, slične onoj u Libiji.

Kako javlja Reuters, lideri G8 sirijskoj su vladi naredili da prestane ubijati prosvjednike. Razgovaralo se čak i o donošenju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koja bi omogućila savezničku vojnu akciju u Siriji, ali ta je ideja morala biti odbačena zbog protivljenja Rusije, koja u Vijeću sigurnosti može uložiti veto.

"Nema osnovanog razloga da se o situaciji u Siriji raspravlja u Vijeću sigurnosti UN-a", izjavio je Sergej, Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, u razgovoru s novinarima na summitu koji se održava u gradiću Deauville na sjeveru Francuske.

Europski diplomati tvrde da Rusija neće dopustiti otvaranje nove fronte u Siriji, s kojom ima dobre odnose. Rusi su se i do sada prema situaciji na Bliskom istoku pozicionirali umjerenije od zapadnih sila, te su često kritizirali savezničku operaciju u Libiji, kazavši da je otvorenim ratom protiv Gadafijevih snaga prekršena odredba Vijeća sigurnosti UN-a.

U konačnoj izjavi skupine G8 o situaciji u Libiji tako stoji: "Zgroženi smo smrću mnogih mirnih prosvjednika, kao i učestalim kršenjima ljudskih prava. Pozivamo vodstvo Sirije da odmah prestane koristiti silu i zastrašivanje i da odgovori na legitimne zahtjeve naroda za slobodom izražavanja i univerzalna prava i težnje. Ukoliko sirijske vlasti ne uvaže ovo upozorenje, bit ćemo primorani razmotriti dodatne mjere. Uvjereni smo da samo uvođenje značajnih reformi može dovesti do demokratske Sirije koja će imati važnu ulogu u regiji".

Pročitajte više