Gadafi prihvatio Mesićev poziv da posjeti Hrvatsku

VELIKI libijski vođa Moamer Gadafi u ponedjeljak je navečer, na svečanoj državnoj večeri u čast hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, prihvatio njegov poziv da posjeti Hrvatsku.

Gadafi je u pozdravnoj zdravici istaknuo perspektivu razvoja bilateralne i poslovne suradnje Hrvatske i Libije. Naglasio je da podržava slobodnu trgovinu i kretanje kapitala jer je to "u duhu vremena". Izjavio je također da podržava ujedinjenu Europu i Hrvatsku u njoj te naglasio da Libija svesrdno radi na ujedinjenju Afrike.

Mesić je zahvalio na toploj dobrodošlici i srdačnoj atmosferi kojom je prihvaćeno hrvatsko izaslanstvo u Libiji te naglasio da su već prvog dana između dvaju izaslanstava vođeni sadržajni razgovori.

"Posebno važnim smatram da razgovore vodimo ne samo o političkim temama, već i o vrlo konkretnim gospodarskim interesima, ali i projektima, što pokazuje i veliki broj predstavnika poduzeća s jedne i druge strane" poručio je Mesić i podsjetio na činjenicu da je Libija prva izvaneuropska država koja je priznala Hrvatsku.

Mesić je također izrazio uvjerenje da hrvatsko-libijska suradnja osim bilateralne ima i regionalne osobitosti te perspektive boljeg povezivanje Europe i Afrike.

Prije početka svečanog banketa Mesić i Gadafi razgovarali su u četiri oka što je bio njihov drugi sastanak u ponedjeljak.

Tijekom popodneva Mesić je razgovarao i s libijskim premijerom Šukri Ganin. Teme su bile stručne, poslovne naravi.

(Hina) dj dh

Pročitajte više