Gadafi spreman na pregovore s pobunjenicima?

ČEŠKI predsjednik Vaclav Klaus rekao je danas kako se protivi vojnoj intervenciji u Libiji i time odbacio izjavu svog prethodnika Vaclava Havela kako Zapad ne smije oklijevati sa intervencijom u Libiji, pišu Češke noviny.

Havel je svoj stav o događajima u Libiji iznio u intervjuu za današnje izdanje dnevnika Hospodarske noviny. Vaclav Klaus će predstavljati Češku na izvanrednom summitu EU o događajima u Libiji koji će se održati u petak.

Havel je u intervjuu za HN izjavio kako je libijski vođa Muamer Gadafi mahniti kriminalac kojeg treba ukloniti. Dodao je kako misli da bi Zapad trebao naučiti lekciju iz bivše Jugoslavije kada je intervencija protiv Srbije stigla prekasno.

"Ne slažem se s bivšim predsjednikom oko mnogo pitanja. Najviše smo se razišli u trenutku kada je inzistirao na bombardiranju Beograda. Također se ne slažem s njim i po ovom pitanju", komentirao je Klaus Havelov stav o intervenciji u Libiji.

Libijska vojska preuzela nadzor nad više gradova

Libijski premijer 80-ih godina Džadalah Azus Al-Talhi pozvao je pobunjenike na "nacionalni dijalog u rješavanju krize kako bi pomogli zaustaviti krvoproliće i kako bi onemogućili strancima da dođu i ponovno zauzmu zemlju". U tom pozivu nisu zabilježene nikakvi ustupci koje bi Gadafi bio spreman napraviti, ali odaju da je libijski diktator možda ipak spreman na pregovore.

Također libijska vojska kreće se prema gradu Ras Lanuf, a stanovnici bježe iz grada, zajedno s pobunjenicima koji povlače naoružanje prema pustinji. Naftnu luku u tom gradu već su napale zračne snage libijskog diktatora. Državna televizija javlja kako su vojne snage odane Gadafiju vratile pod nadzor više gradova, dok pobunjenici to opovrgavaju. Gadafijeve snage zauzele su grad Bin Dživad, te nastavljaju prema Zaviji.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zatražio je hitan prekida napada na civile u toj zemlji Bivšeg jordanskog ministra vanjskih poslova Abdelilaha Al-Khatiba imenovao je posebnim izaslanikom za Libiju koji će s vlastima u Tripoliju i regiji održati hitne konzultacije o procjeni humanitarne situacije u toj zemlji.

Pročitajte više