Gates osniva fond za istraživanja bolesti koje pogađaju siromašne

NAPOMENUVŠI kako je medicina riješila ´jednostavne´ probleme bogatoga zapadnog svijeta, osnivač Microsofta Bill Gates najavio je osnivanje 200 milijuna dolara vrijednog fonda iz kojega će se financirati pronalaženje lijekova za bolesti koje pogađaju siromašne zemlje.

´Ako ubrzamo istraživanja kojima će se svladati znanstvene zapreke u borbi protiv AIDS-a, malarije i drugih bolesti, moći ćemo spasiti milijune života´, rekao je Gates novinarima u telefonskom interviewu. ´Od 1.500 novih lijekova koji su odobreni u proteklih 25 godina, samo ih je 20 bilo usmjereno na bolesti koje pogađaju zemlje u razvoju.´

Prema podacima Globalnog foruma za medicinska istraživanja, samo 10 posto svih istraživanja posvećeno je bolestima koje uzrokuju 90 posto smrtnosti ili zdravstvenih problema.

Gatesovim će programom upravljati američki Nacionalni institut za zdravstvo, a vodit će ga dr. Harold Varmus, predsjednik Centra za istraživanje raka Sloan-Kettering u New Yorku.

Odluke o tome čija će se istraživanja financirati iz fonda donosit će odbor u kojem će, uz Varmusa, biti i neka od najvećih imena moderne medicine, poput dr. Richarda Klausnera, bivšeg direktora Nacionalnog instituta za rak, dr. Francisa Nkrumaha, direktora Instituta za medicinska istraživanja sveučilišta Gana, te vodećih britanskih znanstvenika.

Znanstvenici često govore kako istraživanja slijede novac, pa je Klausner najavio da će novi fond djelovati kao ´mrkva´ koja će pokušati namamiti istraživače u projekte koji se inače ne smatraju prestižnima. Kao što je slučaj s najvećim dijelom medicinskih istraživanja, znanstvenici će morati predložiti projekt i predstaviti ga fondu, koji će onda odlučiti hoće li ga financirati i u kojem opsegu.



Pročitajte više