Gavrilović s partnerom preuzeo hrvatski McDonald´s

GEORG GAVRILOVIĆ MLAĐI je zajedno s Robertom Kujundžićem, bivšim šefom McDonald'sa u Hrvatskoj, kupio svih 16 hrvatskih McDonald's restorana. Nije poznato o kojoj se cifri radi, no navodno restorani, nekretnine, postrojenja i oprema vrijede oko 84,3 milijuna kuna prema bilanci iz 2008. godine.

Pregovori oko preuzimanja McDonald'sa trajali su godinu i pol. "U nama su prepoznali kvalitetne partnere. Naša je namjera do kraja godine otvoriti dva nova restorana i obnoviti dva-tri postojeća", rekao je za Business Gavrilović.

Impresionirani novim vlasnicima

Transakciju su potvrdili iz McDonald'sa dodajući kako se takav model primjenjuje u više od 50 zemalja širom svijeta, te da oko 80 posto McDonald'sovih restorana vode lokalni poduzetnici putem konvencionalnih franšiza, joint venture partnerstva i razvojnih licencija. Dodaju kako su vrlo impresionirani profesionalnim, strukturiranim i discipliniranim pristupom poslovanju Gavrilovića i Kujundžića. "Vjerujemo da će se naše poslovanje znatno unaprijediti uz njih", priopćili su iz McDonald'sa.

Gavrilović i Kujundžić odlučili su se za razvojnu licenciju što znači da će oni osigurati kapital za cjelokupno poslovanje svih restorana, a McDonald'su će plaćati samo naknadu na temelju postotka od prodaje. McDonald's i dalje zadržava pravo odobravanja dizajna restorana, operativnog procesa i korištenja imena.

Prvi McDonald's otvorio se u Zagrebu 1996. godine, a od tada ih je otvoreno još sedam. u Osijeku su dva, u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Rijeci, Puli i Splitu po jedan. Prema financijskom izvještaju iz 2008. McDonald's Hrvatska ostvario je ukupni prihod od oko 192 milijuna kuna, a neto dobit iznosila je oko 11 milijuna kuna.

Pročitajte više