Gazprom jučer zaprijetio da će srezati plin Europi. Evo kakvo je danas stanje

Foto: EPA

ISPORUKE plina iz Njemačke u Poljsku cjevovodom Yamal-Europe danas su osjetno porasle, prema podacima operatera plinovoda Gascade, a isporuke ruskog plina u Europu preko Ukrajine bile su stabilne.

Rezervacije Yamalovih kapaciteta za isporuku plina iz Njemačke u Poljsku pokazivale su od osam do devet sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu isporuku 5.961.076 kilovat-sati plina, prema podacima na mjernoj točki Mallnow na njemačko-poljskoj granici.

Porast od 45,4 posto

To bi značilo da su porasle za 45,4 posto u odnosu na rane jutarnje sate. Rezervacije kapaciteta za isporuku ruskog plina u Slovačku preko Ukrajine preko granične točke Velke Kapusany pokazivale su isporuke 41,7 milijuna prostornih metara, u odnosu na jučerašnjih 40,5 milijuna, pokazuju podaci ukrajinskog transportnog sustava.

Gazprom jučer zaprijetio smanjenjem isporuka plina Europi

Ruski Gazprom priopćio je da će danas u Europu preko Ukrajine isporučiti 42,1 milijun prostornih metara plina, slično kao i proteklih dana. Kompanija je jučer upozorila da bi mogla smanjiti isporuke preko Ukrajine jer smatra da zadržava dio plina namijenjenog Moldaviji.

Gazprom više ne šalje Njemačkoj plin Sjevernim tokom 1 preko Baltičkog mora jer je krajem srpnja teško oštećen u eksploziji. Sumnja se na sabotažu i pokrenuta je istraga, ali Norveška, Švedska, Danska i Njemačka nisu objavile njezine rezultate.

Pročitajte više