Gdje će Vlada iskopati 117 milijuna kuna za besplatno školovanje?

MINISTARSTVO obrazovanja i Jadranka Kosor prije samo nekoliko mjeseci obećavali su da će svi studenti koji u rujnu 2010. godine upišu fakultet, biti oslobođeni plaćanja školarine. No, zasad to ne izgleda izvedivo s obzirom na to da je državnim proračunom za školstvo predviđeno još manje novca nego prošle godine.

Bila je to i tema rektorskog kolegija koji se u ponedjeljak održavao na Zagrebačkom sveučilištu, na kojem je gotovo jednoglasno zaključeno kako će studenti i iduće godine morati plaćati školarine ukoliko Vlada pod hitno ne izmisli dodatna sredstva za školstvo. Dekani fakulteta zabrinuti su, naime, da bez dodatnih sredstava, a u slučaju ukidanja školarina, neće moći pokriti ni osnovne potrebe poput struje i grijanja.

No, ministar obrazovanja Radovan Fuchs tvrdi kako nema razloga za brigu i obećava da će fakulteti dobiti sva potrebna sredstva. Za besplatno školovanje u idućoj godini ukupno bi trebalo isplatiti 117 milijuna kuna. Fuchs najavljuje kako će nacrt zakona biti predstavljen na rektorskom zboru krajem veljače, a istodobno će početi i pregovori o upisnim kvotama na fakultetima.

Pročitajte više