NAPAD NA GEJ CRNCE U ZADRU

Gej crnci došli su u Zadar na odmor, a dobili su batine. Poruka je zastrašujuća

Foto: 123 RF, Instagram

U SUBOTU navečer u zadarskom noćnom klubu Opera pretučena su dvojica gej crnaca. Obojica su pripadnici američke vojske koji su u Zadar došli na odmor, a u noćnom klubu napala su ih, kako tvrde, desetorica mladića. Jedan od njih opisao je u videu koji je objavio na svom Instagram profilu što se dogodilo.

Amerikanci su zadobili lakše tjelesne ozljede, a policija ovaj napad trenutno tretira kao prekršaj protiv javnog reda i mira te provodi daljnje izvide. Ovo je već drugi slučaj u posljednjih godinu dana u kojem se pokazalo da u Zadru turisti homoseksualci nisu dobrodošli. Tako je prije manje od mjesec dana podignuta optužnica protiv 66-godišnjeg vlasnika apartmana iz Zadra koji je lani odbio iznajmiti smještaj gej paru iz Brazila. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u optužnici tereti Zadranina za povredu ravnopravnosti.

Budući da su lani i svjetski mediji izvještavali o navedenom slučaju iz Zadra, može se očekivati da će izvještavati i o subotnjem napadu na američke vojnike, što će zasigurno stvoriti negativnu sliku o Zadru koji je po posjećenosti jedna od top destinacija u Hrvatskoj.

Indexu je to i potvrdio Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, koji nam je rekao da će se slučaj u Zadru zasigurno negativno odraziti na sliku zadarskog turizma.

"Ako se službeni Zadar jasno ne ogradi od ovoga, onda će to biti znak da možda Zadar želi kreirati neku svoju drugačiju, specifičnu turističku sliku", istaknuo je Ostojić.

Direktorica TZ-a Zadarske županije: Zadar je grad u kojem dominiraju domaćinsko ponašanje i sportski duh

U Turističkoj zajednici grada Zadra za Index su pak rekli da se oni apsolutno zalažu za nultu toleranciju na bilo kakav oblik nasilja.

"Fizičko nasilje je svakako za osudu u bilo kojem kontekstu ili sredini. Zaista ne možemo spekulirati kako će nešto odjeknuti ili ne, odnosno hoće li nešto imati posljedica ili možda ne. Možemo jedino sa sigurnošću kazati da se nadamo kako neće biti loših posljedica po pitanju zadarskog turizma", kratko su nam rekli u TZ-u Zadra.

Turistička zajednica Zadarske županije za Index je također odgovorila da najoštrije osuđuju spomenuti napad, a direktorica Mihaela Kadija istaknula nam je "kako se iskreno nadaju da će počinitelji biti primjereno kažnjeni, osobito što je riječ o diskriminatornom nasilju".

Kazala nam je kako je Zadar grad u kojem "dominiraju domaćinsko ponašanje i sportski duh" te "grad u kojem nasilje ni u kojem slučaju nije poželjno".

"Ovaj napad sigurno nije odraz stanja u Zadru"

"Vjerujemo da ovaj nemio događaj neće naštetiti ugledu koji grad Zadar već desetljećima gradi i koji godišnje posjeti više od pola milijuna gostiju, a koji nam dolaze i vraćaju se po nekoliko puta, među ostalim i zato što se ovdje osjećaju sigurno. U gradu u kojem dominiraju domaćinsko ponašanje i sportski duh nasilje ni u kom slučaju nije poželjno. Ovaj nemio događaj držimo pojedinačnim incidentom koji i naši građani duboko osuđuju. Isti sigurno nije odraz stanja u Zadru, već divljaštvo nekoliko neodgovornih pojedinaca te iskazujemo svoje duboko žaljenje što se dogodio u našem gradu", rekla je za Index Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.

HTZ: Ovo je izolirani slučaj

I u Hrvatskoj turističkoj zajednici za Index su rekli kako najoštrije osuđuju svako nasilje.

"Hrvatska se u svijetu pozicionirala kao destinacija ugodnih i gostoljubivih domaćina. Oštro osuđujemo svaki oblik nasilničkog ponašanja koje treba sankcionirati te vjerujemo kako ovakav izolirani slučaj neće naštetiti ugledu i imidžu Hrvatske kao sigurne i otvorene destinacije", stoji u odgovoru HTZ-a za Index.

I dok turističke zajednice opisuju Zadar kao siguran grad u kojem "dominira domaćinsko ponašanje", neovisni saborski zastupnik te ujedno profesor filozofije na zadarskom fakultetu Marko Vučetić podsjeća da ovo nije izoliran slučaj.

Marko Vučetić: U Zadru već možemo govoriti o društvenoj patologiji

"Ovaj napad možemo promatrati s dvostruke strane, odnosno kako će se odraziti na sezonu, ali i na formiranje specifičnog zadarskog pogleda na život i gostoprimstvo. Imamo već lanac nasilja prema osobama u istospolnim vezama pa u Zadru već možemo govoriti o društvenoj patologiji. Problematično je što je ovo već drugi slučaj, sjetimo se kako Zadranin lani nije htio iznajmiti apartman gej paru. Tako da ovdje već možemo govoriti o ulančavanju nasilja prema osobama u istospolnoj zajednici", rekao je za Index neovisni saborski zastupnik Marko Vučetić,

Sociolog Marcelić: Konzervativne sredine ne prihvaćaju drugačije, a istovremenu žele živjeti od turizma

Sven Marcelić, profesor sociologije na Sveučilištu u Zadru, za Index je pak rekao kako je problem taj što je Zadar konzervativna sredina koja bi htjela živjeti od moderne ekonomije kao što je, kaže, turizam.

"S turizmom dolaze i drugačiji stavovi, različiti ljudi, a to često odudara od onog što je sredina spremna prihvatiti. Ni u Zadru se baš ne događa da svaki dan prebijaju ljude, vidi se velika promjena u odnosu na devedesete, tako da se neke stvari ipak mijenjanju, no temeljni problem je što imamo konzervativnu sredinu, pogotovo kad su u pitanju mladi, koji su još konzervativniji, a oni znaju na svaku promjenu reagirati agresijom. Hrvatska je među konzervativnijim zemljama svijeta, a korijen problema je taj da konzervativne sredine često ne prihvaćaju drugačije, a istovremeno žele živjeti od turizma", rekao je Marcelić za Index, dodajući kako često takvi slučajevi završe kod institucija bez efikasnih rezultata.

Reakcija veleposlanstva SAD-a: Osuđujemo nasilne napade na američke turiste

Komentar smo dobili i od veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

"Američko veleposlanstvo u Zagrebu vidjelo je današnje vijesti i osuđuje nedavne nasilne napade na dva američka turista u Zadru. Dobrobit i sigurnost američkih građana u inozemstvu među našim su glavnim prioritetima. Veleposlanstvo je spremno pružiti odgovarajuću pomoć američkim građanima kojima je pomoć potrebna, kao i njihovim obiteljima. Zbog pitanja privatnosti ne možemo dalje komentirati ovaj slučaj", stoji u odgovoru američkog veleposlanstva za Index.

Pročitajte više