General Damir Goršeta se ubio hicem u glavu

"GENERAL je počinio samoubojstvo vatrenim oružjem, i to hicem u glavu. Budući da u takvim slučajevima mi ne dajemo detalje slučaja, ne mogu vam reći ništa više", kazao nam je glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

Na gradskom groblju u Velikoj Gorici u poslijepodnevnim satima pronađeno je mrtvo tijelo muškarca te je trenutno u tijeku očevid, potvrđeno nam je u policiji, a glasnogovornik Krunoslav Borovec potvrdio nam je da se radi o generalu Damiru Goršeti, bivšem direktoru HCR-a.

Goršetino tijelo pronađeno je u njegovu automobilu BMW 530 XD sisačkih registracijskih oznaka, a policija je dojavu zaprimila u popodnevnim satima.

Goršeta - cijenjen u Velikoj Gorici

"Moj sin je susjed generala i uvijek je govorio da je čestit i dobar čovjek", kazala nam je Draga Ponoš napominjući kako general  ima dobru obitelj te da je bio jako dobar i cijenjen u Velikoj Gorici. Ostala je bez riječi kad je čula što se dogodilo te ne može ni pomisliti koji bi bio razlog zašto se ubio.

"Goršeta nije pokazivao nikakve znakove koji bi ukazali na to da će se ubiti. To je bila zadnja osoba za koju bi rekao da će počiniti samoubojstvo. Bio je pun planova, veselio se doktoratu i novom poslu. Imao je sređenu obitelj i veselio se svakom novom danu. Nevjerojatno je da se ovo dogodilo. Bio je izuzetan čovjek i domoljub te nikada nije prestao brinuti o Hrvatskoj", kazao je Romeo Vrečko, dugogodišnji prijatelj generala te dodao kako je ovo šok za sve njegove prijatelje.

General je danas svojoj supruzi rekao da ide na sastanak, a kako joj se nije javljao cijeli dan, ona ga je krenula tražiti. Oko tri sata prije nego što je pronađen tijelo generala Goršete u automobilu, održavao se sprovod za vojnika na kojem su ispaljeni počasni plotuni. Vjerojatno zato nitko nije čuo generalov pucanj, a pronašao ga je muškarac koji je nazočio tom pogrebu. Nekoliko metara dalje od parkinga na kojem se dogodio ovaj nemili događaj je park na kojem obično bude puno roditelja s djecom. No, danas u tri nije bilo nikoga.

Samoubojstvo zbog situacije u Mungosu?

U dijelu braniteljskih krugova nagađaju da je D. Goršetu na samoubojstvo natjerala najava Hrvatskog fonda za privatizaciju da će napraviti reviziju poslovanja tvrtke za razminiranje Mungos čiji radnici zadnjih dana prosvjeduju zbog neisplaćenih plaća, piše Večernji list. Mungos je za podizvođače uzimao Goršetinu tvrtku Enigma i tvrtku Dok-ing. Direktor Mungosa Dubravko Milković 680.000 kuna (od dva i pol milijuna kuna koje su bile namijenjene za isplatu plaća radnicima za travanj i svibanj) uplatio je Enigmi i Dok-ingu. 

Damir Goršeta je na čelu HCR-a bio od njegovog osnutka do studenog 2002. Za vrijeme rata je bio zapovjednik 153. brigade HV-a iz Velike Gorice i šef kabineta načelnika Glavnog stožera HV-a  u vrijeme Janka Bobetka. Nakon toga je bio načelnik stožera Zbornog područja Zagreb, a zatim prelazi u Hrvatsko vojno učilište, gdje je u suradnji s američkim stručnjacima radio na prilagodbi HV-a međunarodnim standardima.

Sa čela HCR-a otišao sporazumno

Njegovi protivnici su tvrdili da je na čelo HCR-a dospio uz pomoć Janka Bobetka, a smijenio ga je 2002. Savjet HCR-a, na čijem čelu je tada bio Davorko Vidović, tadašnji ministar rada i socijalne skrbi u Račanovoj vladi.

"Jako sam iznenađen smrću generala Goršete, štoviše šokiran sam, jer ga nikad nisam doživljavao kao nekog tko bi se mogao ubiti: Bio je miran i povučen čovjek", kazao nam je Davorko Vidović. Kaže da je do ostavke Goršete s mjesta predsjednika HCR-a došlo sporazumno između njih dvojice. "Goršeta je jednostavno nakon četiri godine na tom položaju htio raditi nešto drugo pa se posvetio privatnoj tvrtki", kaže Vidović ističući kako je s generalom bio u jako dobrim odnosima, iako se nisu družili privatno. "Vidio sam ga prije dva dana na benzinskoj postaji i kratko smo popričali, kažem vam, jako sam šokiran ovim događajem", tvrdi Vidović.

Svojedobno je protiv Goršete, prema pisanju nekih medija, Državno odvjetništvo vodilo istragu zbog optužbi da je kao ravnatelj HCR-a tražio nezakonite provizije od privatnih tvrtki koje su se natjecale za razminiranje u Hrvatskoj. Goršeta je inače bio i direktor tvrtke Enigma d.o.o.

D.M./J.M.
Foto: 153. brigada/Index

Pročitajte više