General Electric u Karlovcu otpušta 130 ljudi

Foto: Commoffice

GENERAL Electric Hrvatska otpušta 130 ljudi iz tvornice za proizvodnju komponenti za plinske i parne turbine u Karlovcu, potvrđeno je Indexu.

Američki General Electric je 2015. godine preuzeo francuski Alstom, a time i tvrtku Alstom Hrvatska u Karlovcu, te je odmah najavio plan smanjenja troškova u kojem je od osamstotinjak zaposlenih otkaz trebalo dobiti 229 osoba, najviše inženjera, njih 130.

No 85 inženjera koji su proglašeni viškom, odmah je zaposleno u indijskoj inženjerskoj tvrtki Infosys, koja je u Karlovcu otvorila razvojno-istraživački centar.

Dobivali godinama Zlatnu kunu za velika poduzeća

Indexu se javljaju radnici GE Hrvatska koji kažu da se nastavljaju otkazi u ovoj tvrtki koja je pod prijašnjim imenom Alstom Hrvatska više puta bila nagrađivana Zlatnom kunom u kategoriji velikih poduzeća, pa tako i nedavno za 2016. godinu.

Otpuštanja su nam potvrdili i službeno u kompaniji.

"Obzirom na izazovno tržište, GE Power predano je radio na smanjenju troškova realizacije planova za 2017. godinu, zadržavanju konkurentnosti na globalnom tržištu alternativnih i obnovljivih izvora energije te pripremama za 2018. godinu i naredno razdoblje. Kako bismo optimizirali GE Power, predlažemo niz promjena s ciljem unaprjeđenja produktivnosti, utjecaja i cjelokupne organizacije, a u svjetlu postojećih i očekivanih vrlo izazovnih tržišnih uvjeta.

GE: Promjene će utjecati na 130 radnih mjesta


Predložene promjene povećat će razinu konkurentnosti kako bismo bolje odgovorili na zahtjeve naših kupaca i tržišta, te su mjere predložene za Hrvatsku dio globalnoga plana koji ima za cilj očuvanje našega poslovanja i stvaranje čvrstih osnova za budući rast i konkurentnost. U Hrvatskoj bi predložene promjene mogle potencijalno utjecati na okvirno 130 radnih mjesta, što predstavlja 16 % naše ukupne radne snage u zemlji", odgovorili su na Indexov upit iz tvrtke General Electric Hrvatska.

U Karlovcu je od devedesetih godina ugašeno oko 15.000 metalskih radnih mjesta, u negdašnjoj Jugoturbini, na čijim je ostacima nastao Alstom, odnosno današnji GE Electric, a imala je 11.500 radnika. Tvornica je uspjela nakon devedesetih dva puta izbjeći stečaj i pod francuskim vlasnikom uspješno je plasirala proizvode na područje bivše Jugoslavije, Australije, Afrike i Južne Amerike. Uz HS produkt bila je jedan od najvećih poslodavaca u Karlovcu, s prosječnom plaćom od 8.700 kuna.

Francuski list Les Echos nedavno je objavio kako američki GE planira ukinuti 4.500 radnih mjesta u Europi, kao dio preustroja Alstoma.

Pročitajte više