General ipak bio u kokpitu netom prije nesreće zrakoplova Lecha Kaczynskog



POLJSKI general Andrzej Blasik, zapovjednik poljskog ratnog zrakoplovstva, ipak je bio u pilotskoj kabini zrakoplova Tupoljev Tu 154 samo nekoliko trenutaka prije nego što se srušio i u smrt odveo gotovo stotinu ljudi, među njima i poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog.

To je posebnom istražnom povjerenstvu potvrdio Edmund Kilch, poljski izaslanik. Kilch je za privatnu televiziju TVN sinoć rekao da je Blasik bio u kabini neposredno prije nego što je zrakoplov pao, ali da "nije bilo znakova izravnog pritiska na pilote".

Još se sredinom ovog mjeseca u poljskim medijima pisalo da je general bio u kabini prije nesreće, ali agencije su se pozivale na anonimne izvore bliske istrazi. Ovo je prva službena potvrda koja Blasika stavlja u kabinu.

Još jedna osoba

Još je jedna, neidentificirana osoba ušla u kabinu desetak minuta prije nesreće raspitujući se o mogućem kašnjenju, ali je izašla iz kokpita prije nesreće, dodao je Klich.

Predsjednički zrakoplov srušio se 10. travnja, kad je prilikom slijetanja u Katinskoj šumi nedaleko od Smolenska u Rusiji zakačio krošnju drveta. Piloti su izgubili kontrolu nad zrakoplovom, koji se srušio, a u njemu je poginulo svih 96 putnika i članova posade.

Osim Kaczynskog, poginuo je i guverner poljske centralne banke Slawomir Skrzypek te gotovo cijeli poljski vojni vrh. Kaczynski je predvodio izaslanstvo koje je išlo odati počast poljskim časnicima koje su tijekom Drugog svjetskog rata ubili Rusi.

Pročitajte više