General Šundov zadovoljan prijamom projekta "Kadet"

ZA CIVILNO-VOJNU izobrazbu, popularno nazvanu "Kadet", sljedeće akademske godine prijavilo se oko 200 kandidata, što je po ocjeni zapovjednika Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku "Petar Zrinski" general bojnika Mirka Šundova, pokazatelj da je taj projekt pokrenut prošle godine naišao na vrlo dobar odjek među mladima.

Po riječima generala Šundova projekt "Kadet" ostvaruje se s 15 fakulteta splitskoga i zagrebačkoga sveučilišta, a lani se u nj uključilo 80 kandidata.

Kadeti uz redovite fakultetske kolegije slušaju i vojne module, a tijekom godine u vojarnama i kampovima vojno se uvježbavaju. Kad diplomirajua i završe temeljnu časničku izobrazbu, kadeti stječu fakultetsku diplomu i dodjeljuje im se čin poručnika te su, ako se stalno ne odluče za vojni poziv, obvezni u postrojbama Oružanih snaga provesti dvostruko više godina nego su se školovali na temelju ugovora.

"Suradnja s fakultetima je dobra. Želimo da se vojni obrazovni sustav još više poveže s civilnim obrazovnim sustavom u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i znanosti", izjavio je Šundov. Drži, međutim, kako bi fakulteti trebali izdvojiti više vremena za tjelovježbu, kako bi se kadeti nakon školovanja što spremije uključili u postrojbe Hrvatske vojske.

Sustav vojne izobrazbe počeo je usporedno s stvaranjem hrvatske države, još u studenom 1991. počeli su prvi namjenski tečajevi na kojima su svladavane osnovne vještine ratovanja, zapovijedanja i ustrojavanja. Nakon tih tečajeva osnovan je 27. prosinca 1991. Časnički centar Hrvatske vojske, koji se 1993. preustrojava i prerasta u Hrvatsko vojno učilište "Petar Zrinski". Tijekom 1997. sustav se mijenja i osnivaju se granska učilišta HKV-a, HRZ-a i HRM-a. U lipnju 1998. u okviru HVU-a "Petar Zrinski" osnovana je Ratna škola "Ban Josip Jelačić" kao najviši oblik vojne izobrazbe u hrvatskim Oružanim snagama.

Zadnjim ustrojem 2002. granska učilišta podređena su zapovjedništvima grana i tada je kao nova ustrojbena jedinica osnovano Zapovjedništvo za združenu izobrazbu i obuku "Petar Zrinski".

General Mirko Šundov smatra, međutim, da se nakon reorganizacije Hrvatskoga vojnog učilišta "Petar Zrinski" 2002. sustav rascjepkao, što se nije pokazalo dobrim.

"Hrvatska vojska brojčano nije velika i takav joj sustav ne odgovara", ističe, najavivši sa skorašnjom reformom Oružanih snaga i promjene u ustroju vojnih učilišta.

Sličan hrvatskom vojnom obrazovnom sustavu imaju Slovenija i Austrija, a zemlje primljene zadnje vrijeme u članstvo NATO-a - Poljska, Madžarska i Bugarska imaju klasična vojna sveučilišta i vojne akademije.

Pročitajte više