Generali iz Domovinskog rata pozvali branitelje i građane na skup potpore Gotovini u Splitu

Hrvatski generalski zbor, udruga koja okuplja hrvatske generale iz Domovinskog rata, pozvala je danas sve hrvatske branitelje i građane na sutrašnji skup potpore uhićenom generalu Anti Gotovini, koji na splitskoj rivi organiziraju sve braniteljske udruge s područja Splitskodalmatinske županije.

Hrvatski generali priključit će se mirnom i dostojanstvenom skupu potpore generalu Gotovini te uputiti zahtjev hrvatskoj Vladi da učini sve što joj je na raspolaganju u obrani generala Gotovine i svih optuženih pred Haškim sudom, ali i obrani Domovinskog rata, koji ne smije biti osuđen kao zločinački, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik udruge general Marinko Krešić.

Udruga je u tajnosti osnovana prije dvadesetak dana, okupivši hrvatske generale nezadovoljne što se "hrvatska vlast dodvorava samo međunarodnoj zajednici, a ne surađuje s onima koji su obranili državu", rečeno je na konferenciji za tisak.

Među 22 zasad okupljena umirovljena generala u udruzi su Ante Roso, Markica Rebić, Miroslav Tuđman, Ljubo Ćesić Rojs, Zdravko Vladanović, Željko Glasnović, te admiral Davor Domazet-Lošo.

Generali načelno podupiru i ostale mirne skupove koji će se održati u znak potpore Gotovini i vrijednostima Domovinskog rata, ali su unaprijed osudili svaki ekstremizam, rušilaštvo i politikanstvo, ističući da sutrašnji skup u Splitu ne smije biti iskorišten u političke svrhe niti će generali dati potporu ijednoj političkoj stranci.

Na novinarki upit kako komentiraju Vladino protivljenje bilo kakvim skupovima, te ocjenu da je HDZ protiv tih skupova, Markica Rebić je kazao kako je možda samo dio visokih krugova HDZ-a protiv skupova potpore Gotovini, ali smatraju da ih ostali članovi HDZ-a podupiru.

Admiral Domazet Lošo je podsjetio na riječi Carle del Ponte izrečene u travnju ove godine da će "nakon što Haški sud završi s radom 2010. povjesničari na temelju presuda pisati povijest Zapadnog Balkana".

"Hrvatska bi trebala biti optužena za agresiju na BiH, te za etničko čišćenje Srba u akciji Oluja, a ako bi se donijela takva presuda, značilo bi da je hrvatska država nastala na zločinu. Hrvatska Vlada sada polaže ispit u obrani Domovinskog rata i na njoj je zadaća da takav scenarij ne bude do kraja izveden", istaknuo je Domazet-Lošo.

General Markica Rebić ističe da je pravno nemoguće razlučiti obranu Gotovine od obrane hrvatske države.

"U ovom je slučaju floskula o individualizaciji krivnje unesena samo da bi se omekšala javnost, a suđenje generalu Gotovini nije bez ozbiljne aplikacije o kolektivnoj krivnji i utemeljenosti ove države na zločinu", kazao je Rebić dodajući kako ipak ne vjeruje da će doći do takve presude jer bi nam u tom slučaju agresor mogao ispostaviti račun za obeštećenje za ratne štete.

(Hina) xntod ysšh

Pročitajte više