"Generali možda nisu krivi, ali netko jest. Zašto se ne govori o žrtvama?"



"AKO GENERALI nisu krivi, netko jest kriv. Stotine civila je ubijeno u Oluji i nakon nje. Pogodilo me što nitko o žrtvama ne govori. To za Hrvatsku nije dobro. Žrtava je bilo i o njima se mora govoriti", smatra Žarko Puhovski. Bivši predsjednik HHO-a u posebnoj HTV-ovoj emisiji posvećenoj presudi Anti Gotovini i Mladenu Markaču naglasio je da je presuda koju je pročitao Alphonse Orie neobična, ali žrtve se zbog toga ne može ignorirati.

"Sada će svi govoriti o tom udruženom zločinačkom pothvatu, koji je formuliran na jedan dosta neobičan, politički način", kaže Puhovski koji je istaknuo da Gotovinini odvjetnici nisu bili kvalificirani da se nose s takvom optužnicom. "Oni su vjerojatno stručnjaci za kazneno pravo, ali to je političko pitanje. Za raspravu o udruženom zločinačkom pothvatu kako je ovdje definiran bili su potrebni neki drugi eksperti", rekao je Puhovski.

Što je udruženi zločinački pothvat?

Bivši predsjednik HHO-a među rijetkima je spustio loptu na zemlju kazavši da Haški sud nije cijelu Oluju niti Domovinski rat proglasio udruženim zločinačkim pothvatom. To je u presudi prilično jasno naglašeno. "Jasno se kaže da Oluja nije bila zločinačka akcija nego kontekst u kojem je proveden udruženi zločinački pothvat. Gotovina i Markač tu su optuženi da su zlouporabili svoju moć koju su imali kao zapovjednici, te da je zločinački pothvat dogovoren na Brijunima. Na tom je sastanku dogovoreno etničko čišćenje, ali bez ubijanja. A onda su se Gotovina i Markač zaigrali pa su počeli ubijati", dao je Puhovski svoju interpretaciju onoga što je izrečeno u Haagu.

Puhovski je u Haagu svojevremeno bio svjedok Tužiteljstva, ali sa svim se optužbama koje se stavljaju na teret Gotovini i Markaču nije mogao složiti. Bio je, kaže, u Kninu samo par dana nakon što je u njega ušla Hrvatska vojska, te tvrdi kako većina štete koja je u tom gradu nastala nije nastala zbog granatiranja. "Ne može se govoriti o prekomjernom granatiranju Knina. Najviše oštećenja u Kninu nastalo je nakon što je ušla vojska, zbog pljačke i paleža", kaže Puhovski.

Kotromanović: Na sud je palo 270 granata

To je potvrdio i Ante Kotromanović, suborac Gotovine i Markača, aktivni sudionik Oluje, koji kaže da je na Knin palo 270 granata. "To je manje nego što je palo na bilo koji hrvatski grad ili selo", kaže Kotromanović i tvrdi da su u Kninu granatirani samo legitimni ciljevi. "To je nebuloza, što drugo da kažem", kaže Kotromanović koji inzistira na tome da zločinačkog pothvata nikada nije bilo. "Pogledajte što se dogodilo u Vukovaru. Tamo se nije govorilo o udruženom zločinačkom pothvatu. A ovdje su povezali čitav državni vrh", rekao je Kotromanović.

Tomislav Ivić, ministar branitelja, reciklirao je izjave koje su domaći političari davali tijekom čitavog dana. Šokiran je presudom i poziva na smirenost i dostojanstvenost. "Nije bilo nikakvih naznaka", kaže Ivić, "da bi presude mogle biti ovakve. Očekivali smo nešto sasvim drugačije. Posebno u ovom dijelu koji se odnosi na udruženi zločinački pothvat". Ivić je naglasio da se o presudi govorilo i na sjednici Vlade, na kojoj je bio prisutan i Ivo Josipović, a gdje je odlučeno da će Vlada poduzeti sve što može, angažirati sve institucije u Hrvatskoj, kako bi pomogli obrani sve trojice generala. "U žalbama presude znaju izgledati sasvim drugačije, na tome treba graditi optimizam", kaže Ivić.

Pročitajte više