Generalni vikar komentirao župnika koji je ljude pozivao na misu

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ŽUPNIK u splitskom predgrađu Sirobuja don Josip Delaš izjavio je kako je on pozvao vjernike da dođu na misu za  blagdan Cvjetnice jer smatra da i u crkvi ljudi mogu biti raspoređeni na udaljenosti od dva metra kako to propisuju mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Ja sam pozvao vjernike na današnju misu u crkvu Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Sirobuji i uvijek ću pozivati da dođu oni koji mogu", rekao je don Delaš za Hinu.

Po njegovim riječima, i u crkvi se može napraviti raspored vjernika tako da oni budu udaljeni jedan od drugog dva metra.

"Danas se ispred crkve uoči predviđenog početka mise bilo okupilo više desetaka vjernika, ali oni nisu ušli u crkvu pošto ih je policija u tomu onemogućila", rekao je Delaš.

Dodao je kako je on u crkvi služio misu na kojoj je bilo nekoliko vjernika te je blagoslovio njihove maslinove grančice.

Vikar komentirao ponašanje svećenika

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Miroslav Vidović u Dnevniku Nove TV komentirao je ponašanje župnika. Rekao je da župnik ima neke svoje razloge te dodao da to nije glavna vijest.

„Ne bih rekao da je on udarna vijest. Udarna vijest je blagdan Cvjetnice. Mi smo svim svećenicima poslali detaljne upute. Don Josip ima svoje razloge zašto se oglušio, mi ćemo učiniti sve da se to ne ponavlja“, kaže msgr. Vidović te dodaje kako su se svećenici u obredima danas pridržavali uputa Stožera.

Na pitanje što nas čeka u Velikom tjednu pred nama, msgr. Vidović odgovara kako su i svećenicima i vjernicima izdane upute da se obredi u četvrtak i petak održavaju bez naroda.

„Pozivam vjernike da ne nasjedaju i da ne idu u crkvu i poštuju obrede koji će se odvijati u zatvorenim crkvama u nešto skromnijem izdanju. Uvest ćemo i novu molitvu za sve žrtve koronavirusa. Na sam Uskrs će slavlja biti ponovno bez naroda, ali vjerujem da će svećenici pokazati svoju kreativnost“, kaže Vidović.

Pročitajte više