Generalu Armije BiH sudi se zbog zločina nad Srbima: "Nisam kriv"

Foto: EPA

UMIROVLJENI general Armije Bosne i Hercegovine Atif Dudaković i skupina nekadašnjih pripadnika Petog korpusa kojima je on zapovijedao tijekom rata od 1992. do 1995. godine izjasnili su se u srijedu pred Sudom BiH da se ne osjećaju krivima po optužnici koja ih tereti za ratne zločine. 

Tužiteljstvo ih tereti za zločine protiv čovječnosti nad Srbima

Uz Dudakovića optuženo je još šesnaest bivših časnika i pripadnika Petog korpusa Armije BiH koji je vodio ratne operacije na području današnje Unsko-sanske županije, koja je sve do 1995. godine bila u potpunom okruženju srpskih snaga.

Sve njih Tužiteljstvo BiH tereti za zločine protiv čovječnosti koji uključuju ubojstva i zlostavljanja civila srpske nacionalnosti te zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba kao i uništavanje materijalnih dobara uključujući vjerske objekte.

U optužnici stoji kako su oni odgovorni za ubojstvo najmanje tri stotine osoba te za uništavanje više od trideset pravoslavnih vjerskih objekata.

Dudaković je optužen i za zločine koje su pripadnici Petog korpusa počinili nad pripadnicima vojnih postrojbi tzv. pokrajine zapadna Bosna, kojima je zapovijedao Fikret Abdić.

Dudaković je u sklopu istrage bio uhićen i u travnju ove godine, a nakon toga je pušten braniti se sa slobode.

Nakon izjašnjenja o krivnji slijedi zakazivanje početka suđenja, a očekuje se kako će ono biti dugotrajno jer su iz tužiteljstva najavili saslušanje čak 447 svjedoka optužbe.

Pročitajte više