Gerry Adams traži od IRA-e da napusti oružanu borbu

PREDSJEDNIK Sinn Feina Gerry Adams zatražio je u srijedu od IRA-e da donese "povijesnu" odluku o konačnom napuštanju oružane borbe i angažmanu u političkom procesu.

"Borba se sada može voditi drugim sredstvima", kazao je šef političkog krila Irske republikanske vojske (IRA) na konferenciji za tisak u sjedištu Sinn Feina.

"U prošlosti sam", dodao je, "branio pravo IRA-e da pribjegne oružanoj borbi, učinio sam to jer nije bilo drugog rješenja za one koji su odbijali pokleknuti i željeli su se suočiti s pritiskom".

"Sada ima rješenja", naglasio je on okružen poslanicima svoje stranke u Belfastu: "Želim se poslužiti tom prigodom da pozovem šefove IRA-e da usvoje i prihvate u potpunosti to rješenje".

Do objave bez presedana dolazi prvog dana kampanje za parlamentarne i općinske izbore zakazane za 5. svibnja u Sjevernoj Irskoj kao i u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski premijer Tony Blair primio je s oprezom apel za napuštanjem oružja koji je u srijedu uputio IRA-i Gerry Adams naglašavajući kako tek treba vidjeti kako će reagirati IRA.

"Nadamo se da to predstavlja korak naprijed republikanizma, jer je napredak moguć jedino mirnim i demokratskim sredstvima", kaže se u priopćenju Downing Streeta.

Pročitajte više