Je li normalno da ispred rađaonice u dubrovačkoj bolnici stoji golema slika Pape?

Foto: Dubrovačka biskupija

DUBROVAČKI biskup Roko Glasnović jučer je obišao prostorije Opće bolnice Dubrovnik, odnosno predvorje Odjela za ginekologiju i opstetriciju.

Razlog obilasku je završetak humanitarne akcije. Događaju su nazočili pojedini dubrovački mediji, a na fotografijama Dubrovačke biskupije primijetili smo kako se ispred ginekološkog odjela, odnosno odmah kod rađaonice, nalazi velika slika pape Ivana Pavla II.

U humanitarnoj akciji, koja je provedena po župnim zajednicama, prikupljen je novčani iznos od 152.000 kuna za tri aparata za praćenje trudnoća potrebna ginekološkom odjelu.

Kako stoji na stranicama Biskupije, biskup Glasnović je rekao da "sve dobro dolazi od Boga", dok je ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić poručio da "svi uključeni u akciju na ovaj način podržavaju život".

Zašto slika Pape ispred rađaonice?

Ipak, najviše nas je zaintrigirala slika pape Ivana Pavla II. koja stoji u predvorju ginekološkog odjela. Općoj bolnici Dubrovnik smo poslali upit zbog čega se slika Pape nalazi tu gdje se nalazi, no odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.

Pitali smo ih i misle li da je prikladno da slika poglavara Katoličke crkve stoji u bolnici kojoj ne gravitiraju samo katolici, već i drugi vjernici, pa i oni koji to nisu. Ne radi se o slici koja stoji u uredu nekog doktora, nego u predvorju bolnice pa se gigantska slika Pape ne može izbjeći.

Hrvati vole zidove ukrašavati vođama, tako je još od Franje Josipa, nastavilo se od Tita pa sve do Tuđmana, a sad je vrijeme kad su vjerske vođe u modi. To je sasvim jasno. Kao što je jasno da tu postoje i neke druge implikacije, zbog čega je ovakvo što potencijalno sporno.

Involviranost Crkve u pitanje pobačaja

To je involviranost Crkve u pitanje pobačaja, odnosno liječničko prihvaćanje klerikalne ideologije, što rezultira pozivanjem na priziv savjesti većine njih. Kad se slika bivšeg poglavara Katoličke Crkve stavi ispred rađaonice, biranje strane je tu neupitno, kao i simbolička poruka.

A kad smo već kod priziva savjesti, recimo da od ukupno 359 bolničkih ginekologa u Hrvatskoj, zakonski reguliran i legalan zahvat prekida trudnoće na zahtjev žene do desetog tjedna u javnim bolnicama pristaje raditi 164 ginekologa, a 195 ih to odbija.

Uz to, od 29 javnih bolnica u Hrvatskoj, prekid trudnoće na zahtjev u šest bolnica ne čini nijedan liječnik. Kako po tom pitanju stoji dubrovačka bolnica?

U dubrovačkoj bolnici dvoje liječnika se ne poziva na priziv savjesti

Kako je u svibnju pisao Dubrovački vjesnik, sve instrumentarke pozivaju se na priziv savjesti. Što se tiče liječnika, taj odjel danas ima petero specijalista, četvero specijalizanata i više vanjskih suradnika. Svi oni, osim njih dvoje, pozivaju se na priziv savjesti.

Pobačaj na zahtjev žene u dubrovačkoj se bolnici danas može obaviti sukladno zakonskim propisima, a prema posljednjim podacima iz 2020. godine, najvišu cijenu imaju Opća bolnica Dubrovnik i KBC Rijeka s iznosom od 3000 kuna.

Inače, u bolničkoj kapelici jučer je održana i misa koju je predvodio upravo biskup Glasnović. Na misi su sudjelovali liječnici i drugo osoblje Opće bolnice Dubrovnik.

Pročitajte više