Giljanović prebio Zagrepčanina u zatvoru: "Bio sam isprovociran"

Screenshot: YouTube/ Slobodna Dalmacija

IVAN Giljanović zvani Giljo iz Splita pretukao je zagrebačkog zatvorenika Gorana R. koji ga je pokušao udariti glavom u glavu tijekom šetnje u šibenskom zatvoru. 

Goran R. je zadobio više udaraca šakom u glavu te je završio na Hitnom prijemu šibenske bolnice, javlja Slobodna Dalmacija.

Giljanović je smješten u šibenski zatvor zbog vlastite sigurnost jer se na splitskim Bilicama u istražnom zatvoru nalaze Željko Rajić i pripadnici njegove zločinačke skupine, inače rivali u ilegalnom poslu.

Počelo je provokacijom

Do sukoba je došlo u ranim poslijepodnevnim satima na šetnici na otvorenom. Zatvorenike je čuvao pravosudni policajac koji je sve čuo i vidio.

Sve je počelo svađom kada je Goran R. počeo provocirati Giljanovića, inače bivšeg boksača. Nakon verbalnog napada Goran R. je pokušao glavom udariti Giljanovića. On je zatim Gorana R. udario nekoliko puta šakom u lijevu sljepoočnicu, a daljnje udaranje je prekinuo pravosudni policajac. Giljanović ga je poslušao i prestao s napadom te se udaljio na drugi kraj dvorišta, piše Slobodna Dalmacija.

Sastavljen je detaljan zapisnik u kojem su i izjave sudionika događaja. Sve je vidjelo i 10-ak svjedoka zatvorenika i pritvorenika.

"Žao mi je zbog svega, ali bio sam napadnut i isprovociran. Tog zatvorenika ja ne poznajem, a zamolio sam ga da se makne s klupe na kojoj sam radio sklekove. On mi je kazao: 'Odjebi! Jebem ti majku!' nakon čega me, podižući se s klupe, pogodio glavom. U strahu da ne krene ponovno na mene, udario sam ga dva puta šakom u glavu. On nije pao, već je ostao stajati", prepričao je Giljanović.

Njegova verzija se velikim dijelom poklapa s izjavom pravosudnog policajca. Jedina razlika je u tome što je Giljanović rekao kako ga je drugi pritvorenik udario glavom, dok je policajac rekao kako je pokušao to napraviti.

Utvrđene lakše ozljede

Goran R. nije želio dati službenu izjavu. Odveden je odmah na Hitni prijem šibenske bolnice, gdje mu je napravljen RTG snimak lijeve strane glave i vratne kralježnice. Utvrđeno je kako ima lakše ozlijede: nateknuće i ogrebotinu iznad lijevog oka.

Za Ivana Giljanovića je zatraženo provođenje postupka od nadležnog suda smatrajući kako je počinio stegovni prijestup fizičkog napada na drugog zatvorenika.

Predao se nakon gotovo godine dana u bijegu

Podsjetimo, početkom mjeseca je nakon 11 mjeseci bijega u Splitu uhićen Ivan Giljanović.

Sam se predao nakon što ga je policija gotovo godinu dana bezuspješno tražila nakon što je početkom svibnja u kafiću na Kmanu s više hitaca iz pištolja ranio drugog splitskog kriminalca, Marka Bekavca. 

Giljanović je novinarima rekao da se odlučio predati jer je sada mir. Mislio je na skupinu Željka Rajića koja je nedavno pritvorena i koja se sumnjiči da je reketarila njegovu obitelj i propucala njihov Mercedes pred kućom na Čiovu. 

"Zašto sam se sad odlučio predati? Zato šta je sad napokon doša mir", rekao je Giljanović dok su ga dvojica muškaraca u civilu vodila u postaju.

Tko je Ivan Giljanović? Pravomoćno je osuđen zbog 14 kaznenih djela povezanih s iznudom i lihvarenjem

Policija ga tereti za pokušaj ubojstva već spomenutog Marka Bekavca. 

Giljanović je osuđen zbog 14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora kroz pet godina počevši od 2012. Zbog toga je dobio 3 godine i 10 mjeseci zatvora, i to nakon nagodbe s tužiteljima. Giljanović je 2012. pristao na nagodbu s Državnim odvjetništvom te spremno prihvatio kaznu od tri godine i deset mjeseci. Tužiteljstvo je tražilo devet godina.

Klupko Giljanovićevih ilegalnih aktivnosti počelo se odmotavati upravo početkom te 2012. godine. Na mjesečnoj bazi stizale su prijave splitske policije i brojnih oštećenika kojima se život nakon zelenaške posudbe u Giljanovića pretvarao u pakao. Kamata je bila tolika da koliko god se plaćalo, nije bilo dovoljno.

U još jednom slučaju Giljanović je zbog iznude nepravomoćno dobio tri i pol godine zatvora, ali je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Inače, kako su mediji pisali 2012., kad se Giljanović najviše pojavljivao u njima, radi se o profesoru kineziologije i bivšem boksaču.

Pročitajte više