"Glas Amerike": Sporazum o očuvanju zajedničkog europskog i američkog naslijeđa

Povjerenstvo vlade SADa za očuvanje američkog nasljeđa u inozemstvu, koje radi na očuvanju zajedničkog europskog i američkog naslijeđa, potpisat će sljedeći mjesec u Washingtonu sporazum s Hrvatskom, izvijestila je danas radiopostaja na hrvatskom jeziku "Glas Amerike VOA".

Povjerenstvo čuva tzv. ugroženu imovinu koja bi mogla nestati, ističe VOA i dodaje kako u istočnoj i središnjoj Europi identificira spomenike povezane s etničkim manjinama.

Predsjednik Povjerenstva Warren Miller istaknuo je na radiju kako ih posebno zanimaju bivše komunističke zemlje i zemlje koje su bile pod nacističkim režimom.

Tamo je identificirano pet tisuća takvih mjesta, a Povjerenstvo je potpisalo i obostrane sporazume s 20 zemalja, izvijestio je "Glas Amerike".

Taj ugovor obvezuje stranu vladu i SAD da štite objekte kulturnih manjina, a posebice onih koje su bile žrtve genocida tijekom Drugoga svjetskog rata, napominje "Glas Amerike" i dodaje kako nakon sporazuma Povjerenstvo provodi ispitivanje u zemlji i prepoznaje one kulturne objekte koje bi trebalo očuvati.

Miller je istaknuo kako su za mnoge Amerikance jedini ostatci kulturnog naslijeđa u inozemstvu mjesta gdje su im pokopani predci.

Restauracije se obavljaju novcem iz privatnih izvora koje prikupljaju članovi Povjerenstva u SAD-u, napominje "Glas Amerike" i dodaje kako u donacijama ponekad sudjeluju i strane vlade.

Njemačka je tako potpomagala obnovu tzv. malog logora koji se nalazio unutar zloglasnoga nacističkog logora Buchenwalda, napominje "Glas Amerike".

Povjerenstvo se ne bavi samo pitanjem židovskog naslijeđa, ističe VOA i napominje kako su, na primjer, u Bugarskoj stipendirali proučavanje protestantskih misionara koji su pomagali uspostavu demokracije.

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank dogovorili su se 12. siječnja na sastanku u Zagrebu da će u prvoj polovici ove godine potpisati Sporazum o zaštiti kulturnog naslijeđa u Hrvatskoj i pojedinih hrvatskih dobara u SAD-u.

Ministar Biškupić je tijekom veljače planirao i radni boravak SAD-u i posjet Muzeju holokausta u Washingtonu, a planiran je i razgovor u The Smithsonian National Gallery o mogućnosti postavljanja izložbe hrvatske tradicijske kulture.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više