"Glas Istre" podigao tužbu protiv Jakovčića i Soldatića

"GLAS ISTRE" d.o.o., izdavač dnevnog lista "Glas Istre", na Općinskom je sudu u Puli podigao privatnu tužbu protiv istarskog župana i predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića te protiv glavnog tajnika IDS-a Emila Soldatića zbog kaznenog djela klevete.

U tužbi se istarskog župana tereti "zbog klevete" izrečene u dijelu njegova intervjua "Jutarnjem listu" od 2. kolovoza ove godine, jer kako smatra tužitelj, one su izrečene u namjeri da se diskreditira Glas Istre. Jakovčić je tada naveo da "ako su policija i pravosuđe blokirali rasvjetljavanje onoga što se događalo u tom dnevniku, a indicija za to ima, onda ima potrebe i za političku borbu, osobito kada se spozna da mnogi od tih pojedinaca pripadaju desnici". Jakovčić je u tom intervjuu izrazio zabrinutost što je "desnica očito pomagala Glasu koji se predstavljao kao list izrastao na antifašističkim vrijednostima".

Drugi Jakovčićev medijski istup koji "Glas Istre" d.o.o. ocijenjuje klevetničkim dio je njegova otvorenog pisma javnosti od 13. kolovoza ove godine u kojem je, kako je naveo u pismu, "nakon uvida u dokumentaciju upoznat s nezakonitim radnjama i nevjerojatnim malverzacijama većinskih vlasnika Glasa Istre".

Glavnog tajnika IDS-a Emila Soldatića tereti se pak zbog pisma koje je 29. kolovoza ove godine objavljeno u tjedniku "Globus", pod naslovom "IDS nije rasprodao zemljište u Istri". Soldatić je u tom pismu, pišući o "navodno velikoj pretvorbenoj i financijskoj malverzaciji u Glasu Istre, a u namjeri da diskerditira tužitelja Glas Istre", između ostalog, napisao da su se "pojedinci jako okoristili financijskim malverzacijama u Glasu Istre".

Zamoljen da komentira tužbu "Glasa Istre", istarski župan Ivan Jakovčić rekao je da je svaka njegova izjava, prije no što vidi tužbu, preuranjena.

"Želim se konzultirati s odvjetnicima i to je sve što mogu za sada izjaviti. Uistinu, nisam razmišljao o potezima "Glasa Istre". U svojim sam istupima govorio samo istinu", izjavio je Ivan Jakovčić.

Pročitajte više