"Glas Koncila" - "Treba li Hrvatska skrenuti udesno?"

NI KATOLIČKA crkva ni "Glas Koncila" nikada nisu zagovarali budućnost hrvatskoga društva kao desničarskog, nego uvijek kao stvarno demokratskog i pluralnog u kojem bi ravnopravno živjeli, nudili se i promicali različiti vrijednosni sustavi da bi svakom pojedincu ostala puna sloboda osobnoga izbora, piše najnoviji broj "Glasa Koncila".

U redakcijskom komentaru "Treba li Hrvatska skrenuti udesno?" list odgovara na medijsku tvrdnju kako u reprezentativnom "Glasu Koncila" (za stavove Katoličke crkve) žele da Hrvatska drastično skrene udesno i da se što je snažnije moguće ospori liberalni sustav vrijednosti.

List napominje da Hrvatska, želi li stvaran napredak, ne bi smjela skretati ni politički ni ideološki bilo lijevo bilo desno, već sazrijevati u stvarnoj demokraciji, slobodi, snošljivosti i unutarnjem dijalogu.

Katolička crkva u Hrvatskoj svoje članove "ni na što ne prisiljava" i ne pomišlja da bi svoja stajališta i svoj vrijednosni sustav "nametala čitavome društvu", piše list.

Smatra, međutim, da je ozbiljan problem u hrvatskom društvu što pojedine ideološke skupine žele svoja stajališta nametati što je moguće širim slojevima hrvatskoga društva.

Bitna je oznaka suvremenoga katolištva dijaloška otvorenost, navodi list, dodajući kako je naša Crkva duboko svjesna da ni za jedno društvo ne može biti dobar ni lijevi ni desni ekstremizam, ali isto je tako svjesna da nisu objektivne procjene kao kad se npr. naravan i svakom narodu svojstven patriotizam ili rodoljublje proglašava ekstremnim desničarenjem.

Pročitajte više