"Glas Koncila" o medijima i ljudskom dostojanstvu

OBJAVLJIVANJEM slika ubijenih sinova Saddama Husseina Amerikanci su grubo (zlo)upotrijebili medije, a istina je da su se i medijski djelatnici dali (zlo)upotrijebiti uključivo i hrvatske medije, piše najnoviji broj "Glasa Koncila".

U redakcijskom komentaru "Mediji i ljudsko dostojanstvo" zagrebački katolički tjednik tvrdi kako su objavljivanjem slika trupla Udaja i Kusaja, Amerikanci "grubo prekršili etiku ponašanja prema pokojnima".

Poluslužbeno vatikansko glasilo "LOsservatore Romano" otvoreno je upozorilo (26. i 27. srpnja) kako tim činom Amerikanci krše odredbe međunarodnoga prava o postupku s poraženima.

U nastavku "Glas Koncila" upozorava kako političari i medijski djelatnici (zlo)upotrebljavaju medije u susjednoj BiH.

Tamo je prilikom proslave Katoličkoga dana u sklopu pastoralnoga projekta osam srednjoeuropskih zemalja, 20. srpnja na Kupresu, Federalna televizija, kako navodi list, taj u svakom pogledu važan događaj - prešutjela.

Tim povodom predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica poslao je Federalnoj televiziji prosvjedno pismo i dobio na nj, kako piše "Glas Koncila", vrlo drzak odgovor, nezamisliv u civiliziranim međuljudskim odnosima.

"Arogantan ton pisma-odgovora kao i neistina kojom se pokušava opravdati krajnje nekorektan postupak prema katolicima u BiH, još je jedan očiti znak nepoštovanja i neuvažavanja hrvatskih katolika u Bosni i Hercegovini, za što nisu odgovorni samo medijski djelatnici, nego političari, kako domaći tako i međunarodni", tvrdi list.

Zloupotreba medija dogodila se, smatra list, i nakon susreta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i ministra obnove i graditeljstva RH koji su 23. srpnja pozvali izbjegle bosanske Hrvate i Srbe, koji su našli utočište u BiH, da se vrate na svoje tvrdeći da za to više nema ni političkih ni sigurnosnih zapreka.

"Koliko su ta dva ministra neodgovorna prema konkretnim jadnim ljudima koji su morali napustiti sve svoje da bi spasili goli život, posebno što se tiče bosanskih Hrvata, jasno je svakome tko imalo poznaje prilike u Republici Srpskoj nad kojom taj BiH - ministar nema nikakve ingerencije, a nema ni hrvatski ministar obnove i graditeljstva", piše list. Nadalje pita je li i taj istup hrvatskog ministra doprinos predizbornoj kampanji koja se, doduše kriomice, sve snažnije razmahuje hrvatskom političkom scenom.

Pročitajte više