"Glas koncila": Zašto se prešućuju politički motivi?

KATOLIČKI tjednik ´Glas Koncila´ smatra kako je bitno otkriti koji su bili stvarni motivi strahovita zločina što se dogodio na badnju večer u selu Kostajnici kod Konjica (F/BiH) kad je iz čista mira u svome domu napadnuta hrvatska katolička obitelj Anđelić i ubijeno čak troje njezinih članova.
U redakcijskom komentaru ´Zašto se prešućuju politički motivi?´ najnoviji broj ´Glasa Koncila´ upozorava da ako ne budu otkriveni stvarni motivi, taj zločin djelovat će još snažnije, još razornije te može postati razlog barem za pritajenu, ako ne čak i javnu mržnju.

Po ocjeni lista očito je da pitanje motiva nije tako jednostavno kako su to javnosti iznijeli županijski odnosno federalni ministri unutarnjih poslova. Jednomu je, čini se, kako piše list, bilo važno da javnost povjeruje kako je počinitelj zločina djelovao iz svoga vjersko-ideološkoga uvjerenja, a drugomu kako počinitelj nije djelovao iz svoje etničke pripadnosti.

´Jedan i drugi ministar na taj su način praktično isključili mogućnost da je počinitelj zločina djelovao u prvom redu iz političkih motiva´, napominje ´Glas Koncila´, podsjetivši kako je na potresnom sprovodu kardinal Vinko Puljić otvoreno upozorio da je uhićen samo ubojica, a pravi je zločinac onaj koji je tog čovjeka naučio da treba ubijati u ime Boga, u ime vjere.

List u zaključku komentara ističe kako je dojam da se javnost upravo želi odvratiti od pomisli da bi upravo politički motivi mogli biti presudni za taj zločin pa se onda podastiru vjersko-ideološki ili neetnički motivi, tj. svaljuje se odgovornost na vjeru, ovaj put na islam.

´No, nepobitna je činjenica da ni jedan jedini pravi vjernik, bilo islamski bilo kršćanski ili koji drugi, nikada i ni u kakvim okolnostima ne može počiniti zločin motiviran svojom vjerom. Nije stoga korektno pripisivati zločin vjerskim motivima ni onda kad netko svoju vjeru pretvori u ideologiju pa onda iz te ideologije djeluje, jer tko god je vjeru pretvorio u ideologiju, prestao je biti pravi vjernik´, piše list. Dodaje kako je i zločin u Kostajnici snažna i dramatična poruka vjernicima svih vjera da ostanu vjerni svom autentičnom vjerskom nauku te da se nikada ne dadnu, ma kako suptilni bili pokušaji, manipulirati ni od koje politike ili ideologije.

Pročitajte više