TOP LISTA NAJGORIH

Glasajte tko su krivci za potpunu propast Hrvatske

Foto: Index

NAKON što je Hrvatska doživjela demografski kolaps, pa joj uz stagnirajuću ekonomiju i neodrživi mirovinski sustav prijeti kolaps, pokušali smo detektirati tko su ključni krivci za potpunu propast Hrvatske.

Karta koje je nedavno izazvala nemalu medijsku pažnju pokazuje da, što se tiče realnog povećanja standarda država EU-a, Hrvatskoj ide toliko loše da su statističari morali ubaciti posebnu kategoriju. U neuspjehu smo doslovno posebni, imamo jedinstvenu kategoriju jer je u razdoblju od 1989. - 2016. realni BDP po stanovniku Hrvatske narastao tek bijednih 6,8 posto.

>> Hrvatska toliko zaostaje da smo na ovoj karti dobili svoju kategoriju

Države koje su u odnosu na nas bile nekada siromašne, Rumunjska i Bugarska, ostvarile su rast od gotovo 54 i 58 posto. Još jedna bivša komunistička država Poljska ima rast 125 posto, a europski fenomen je Irska, siromašna zemlja iz koje se iseljavalo stoljećima, čiji je realni rast BDP-a nadmašio 157 posto pa je postala država koja uvozi radnu snagu.

Masovno iseljavanje

Istovremeno, iz Hrvatske se nakon ulaska u EU iseljava sve više stanovništva. Sveukupno se iz Hrvatske u druge članice Europske unije, zaključno s podacima za 2017. godinu, iselilo 348.000 radno sposobnih građana, a među njima je nešto više od 60 tisuća onih koji su visokoobrazovani. Premijer Plenković za egzodus Hrvata kaže da je uobičajen, a hrvatsko zaostajanje za gospodarskim pokazateljima svih zemalja Europske unije, 2018. godine opravdava - posljedicama rata.

Brojka od 348.000 iseljenih veća je za dvadeset puta od broja žrtava u Domovinskom ratu, na kojeg se HDZ-ove premijer i dalje poziva kao razlog za gospodarsku katastrofu.

Dojam kataklizme pojačan je rastućim maršom konzervativnih udruga koje nasrću na ljudska prava i trendom protivnika cijepljenja, pa je zbog niske procijepljenosti u urbanoj sredini kao što je Dubrovnik zavladala epidemija ospica.

Hrvatska će do 2060. postati nacija siromašnih staraca

Broj građana Hrvatske pao je ispod četiri milijuna. Europska komisija predviđa da će Hrvatska, samo zbog starenja stanovništva, u sljedećih pola stoljeća ostati bez oko 800.000 osoba u radnoaktivnoj dobi, a kada se tome dodaju podaci o onima koji su Hrvatsku već napustili, jasno je da nas do 2060. očekuje nevjerojatna katastrofa.

>> Hrvatska će postati nacija siromašnih staraca

Udvostručit će se broj starijih od 65 godina, a značajno smanjiti broj djece i mladih ljudi. Hrvatska će dakle do 2060. postati nacija siromašnih staraca.

Tko su krivci?

Tko su ključni krivci? Čitateljima Indexa ponudili smo da biraju između HDZ-ovih prvaka u pljački, korupciji i uhljebljivanju, SDP-ovih štetočina, ovisnih sudaca, privatizacijskih sjecikesa, nezajažjivih klerikalaca, kočničara sindikalaca, blijede ili fikus oporbe i medija koji su slavile sve pobrojane. Privatizacijska pljačka i nedostatak hrabrih političara koji su stečene privilegije branili korupcijom glasača rezultirali su politikom uništenja. 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više