Glasnović ide u goste njemačkim neonacistima. Evo tko su oni

Foto: NPD

MEDIJI su ovih dana objavili kako saborski zastupnik dijaspore i član kluba stranke Neovisni za Hrvatsku Željko Glasnović gostuje na konvenciji njemačke neonacističke stranke NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) koja se održava 17. studenoga u gradiću Büdingenu.

U razgovoru za Hinu Glasnović je odbacio mogućnost da su NPD-ovci neonacisti, objasnivši da su to"etikete i predrasude ljevičara koje danas ništa ne znače", a kasnije je u nastupu u saboru objasnio i zašto je pristao biti počasni gost NPD-a. Ovaj general HVO-a, poznat po suludim ispadima u saboru u kojima se nepovezano dere o “jugozomboidima”, izjavio je kako je tijekom rata u BiH bio komandant dobrovoljcima iz Njemačke koji su pripadali ovoj neonacističkoj stranci, tako usput priznavajući da su se za HVO borili i prononsirani neonacisti koji su očito u toj vojnoj organizaciji prepoznali svoju stranu i sebi blisku ideologiju, baš kao i mudžahedini koji su bili u Armiji BiH.

Iz Hrvatske na skupu NPD-a gostuje i Tomislav Sunić

Uz Glasnovića će na skupu NPD-a od gostiju iz Hrvatske biti i ekstremno desni intelektualac Tomislav Sunić, poznat po rasističkim izjavama, a bit će u društvu Jean-Marie Le Pena, osnivača francuske Nacionalne fronte koji je svojedobno poricao holokaust i dao niz antisemitskih izjava. Među “prominentnim gostima” - kako ih opisuje NPD - nalaze se i španjolski političar Alberto Torresano, kojega predstavljaju kao "bivšu osobu od povjerenja Francisca Franca" te osnivač krajnje desne talijanske stranke Forza Nuova (FN), neofašist Roberto Fiore. Tu je i slovački političar Marin Kotleba, poznat po slavljenju slovačkih saveznika nacističke Njemačke.

No, tko i što je NPD, neonacistička stranka koja je na jednom mjestu okupila sve te ekstremiste?

NPD je osnovan 1964. godine u Zapadnoj Njemačkoj, koja nikada nije uspjela ući u Bundestag, ali je neko vrijeme imala zastupnike u njemačkom pokrajinskim parlamentima. Politolozi se slažu da je program ove stranke inspiriran ideologijom nacista, a mnogi su simpatizeri NPD-a uhićeni zbog raznih vrsta rasistički ili ksenofobno motiviranog nasilja.

NPD želi protjerati iz Njemačke sve koji nisu etnički Nijemci

NPD se zalaže za autoritarni model države, povezuje koncept ljudskog dostojanstva s pripadnošću naciji, ističe se ekstremnim nacionalizmom utemeljenim na rasističkim i eugeničkim idejama te smatra da samo bijelci mogu biti Nijemci. 

NPD zagovara istupanje Njemačke iz Europske unije i NATO saveza, traži deportaciju svih ljudi iz Njemačke koji po njihovoj definiciji nisu etnički Nijemci, a žene u društvu vidi prvenstveno kroz ulogu majke i supruge. Protive se pravu na pobačaj i zalažu za uvođenje smrtne kazne.

Tvrde da su saveznici započeli Drugi svjetski rat

Kada je riječ o odnosu prema prošlosti, NDP tvrdi da su saveznici krivi za početak Drugog svjetskog rata, da Njemačka 1945. nije oslobođena (isto tvrde i Hasanbegović i Glasnović za Hrvatsku) te inzistiraju na tome da su Nijemci žrtve Drugog svjetskog rata kada se spominju nacistički zločini. Riječ je o istom principu kakav se promovira na ustaškom derneku na Bleiburgu. Na stranačkoj konvenciji 2010. su usvojili moto “Rad. Obitelj. Domovina.” koji se koristio u kvislinškom francuskom režimu tijekom Drugog svjetskog rata.

Na izborima za Bundestag 2017. dobili 0,4 posto glasova

Pokušalo se dvaput zabraniti NPD na ustavnom sudu Njemačke, no prvi put je proces propao zbog tehničkih pogreški, a drugi put je sud na kraju presudio da je stranka toliko marginalna da nema potrebe da ju se zabrani. NPD se sada nalazi u jednoj od najvećih kriza od osnivanja, jer su izgubili glasače u smjeru AfD-a, a imaju i problema s financijama. Na izborima za Bundestag 2017. dobili su 0,4 posto glasova, što je za njih uobičajeni rezultat s iznimkom izbora 1969., kada su dobili čak 4,3 posto glasova, ipak ostavši ispod praga od 5 posto.

Ukratko, gostovanjem na skupu NPD-a Glasnović se nalazi u posve odgovarajućem društvu i u svojem prirodnom okruženju.
 

Pročitajte više