Glavaš novinarku "Večernjeg lista" proglasio nepoželjnom

NEZAVISNI saborski zastupnik Branimir Glavaš proglasio je danas novinarku osječkog dopisništva "Večernjeg lista" Maju Marić nepoželjnom na svojim konferencijama za novinare zbog, kako tvrdi, "neprofesionalna, pristrana i uvredljiva izvješćivanja".

U dopisu upućenu novinarki i glavnom uredniku lista Miljenku Manjkasu i medijima Glavaš je odbacio tvrdnju u današnjem "Večernjem listu" da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare "verbalno napao novinarku Večernjeg lista". Ustvrdio je kako je novinarki, pred ostalim kolegama, poručio da ju "može biti sram što objavljuje izjavu Vjenceslava Billa, čovjeka kojemu je sudski vještak utvrdio takav psihički poremećaj da ne može sudjelovati u sudskim raspravama", u kojoj ga (Glavaša) Bill naziva, uz ostalo, "četnikom".

"Istodobno niste objavili moju izjavu u kojoj sam javnosti želio pokazati da je Bill sudskim vještačenjem proglašen neuračunljivim. Podsjećam da sam iznio dvojbu je li takvo pisanje posljedica neprofesionalnosti ili vam je naputke za objavljivanje takve uvrjede i prešućivanje moje izjave dao suprug koji je djelatnik POA-e. Molim Vas da obavijestite Vašu redakciju da ostajem otvoren za suradnju s nekim drugim novinarom kojeg odredi redakcija, ako smatra važnim i dalje pratiti montirani političko-pravosudni igrokaz zvan slučaj Glavaš", navodi zastupnik Glavaš.

Na Glavaševu izjavu priopćenjem za javnost reagiralo je Županijsko vijeće Hrvatskoga novinarskog društva (HND) te izrazilo "nezadovoljstvo i prosvjed zbog Glavaševe odluke da novinarki Maji Marić zabrani pristup konferencijama za novinare i od uredništva zatraži da na njegove konferencije šalje drugog novinara".

Navodi se kako "to nije prvi slučaj da se političari koriste svojom moći kako bi odredili tko će od novinara, u pojedinim medijima, pratiti njihov rad" te napominje kako "svatko u ovoj državi ima pravo na mišljenje o pisanju novinara i uređivačkoj politici medijskih kuća, ali da je izrazito neprimjereno da političar poruči novinaru kako nije dobrodošao na konferencije za novinare jer je nezadovoljan načinom njegova pisanja".

"Ako zastupnik Glavaš ili ikoji drugi političar smatra da je novinar učinio ikakav propust, ima otvorenu mogućnost, kao i svaki drugi građanin, obratiti se Novinarskom vijeću časti HND-a ili u skladu za zakonom tražiti ispravak netočnih objavljenih informacija. Svaki drukčiji pokušaj miješanja u rad novinara i uređivačku politiku medija smatramo nedopustivim pritiskom na novinare i kršenjem medijskih sloboda u Hrvatskoj", stoji u priopćenju Županijskog vijeća HND-a.

Pročitajte više