Glavaš objavio fotografiju sa Zdravkom Mamićem. Druže se u Hercegovini

Foto: Facebook

BRANIMIR GLAVAŠ, optuženik za ratne zločine, u Hercegovini se druži sa Zdravkom Mamićem, osuđenim zbog izvlačenja novca iz Dinama. Fotografija prijatelja, simbola vojnih i financijskih dometa HDZ-ove Hrvatske, objavljena je jučer na Glavaševu Facebook profilu. S njima je i Glavašev unuk. U popratnom tekstu optuženik piše: "Ugodno večernje druženje i dogovor o prvom transferu za mog unuka Bornu. Samo je dilema Dinamo, Bayern ili PSG?" Uz to je i opaska da se Glavaš "osjeća sretno".

Glavaš kaže da je stvarao domovinu

Sljedba je u komentarima mahom fascinirana prizorom, opazili smo tek dva-tri disonantna glasa. Jedan je napisao: "Kriminalac pored kriminalca...kada pogledamo tko je "vodio" ovu zemlju onda je sve jasno zašto smo danas tu gdje jesmo. Sramota za uniformu hrvatskog vojnika a kamoli generala, sramota za pravnu državu što su ova dvojica odavno zbog krađe nisu u zatvoru." Glavaš mu je odgovorio: "ti od...i sa mog profila glupane!" Komentator mu je uzvratio: "kamo sreće da si ti od..bao od ove države a ne nakrao se od ovog naroda i još se hvališ slikama s još jednim lopovom. Obitelj ne biraš, domovinu ne biraš ali prijatelje imaš privilegiju birati a tvoj izbor govori o tebi."

Glavaš je nastavio: "pa necu valjda tebe za prijatelja, takvog ogranicenog. A Domovinu sam ti ja stvarao. Huljo."

I tako dalje, u sličnom tonu.

Glavašu se sudi za ratne zločine počinjene nad osječkim Srbima još 1991. godine. Već je bio pravomoćno osuđen, ali je Ustavni sud ukinuo presudu. Ponovljeno suđenje u Zagrebu teče sporo, a početkom srpnja Glavaševa obrana zatražila je da se premjesti u Osijek, no Visoki kazneni sud to je odbio. Na čelu Visokog kaznenog suda je Željko Horvatović. On je u svibnju 2009. godine predsjedao sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda, koje je prvostupanjski osudilo Glavaša na deset godina zatvora.

Glavaš poručuje: Bagru treba razbucati

Glavaš je prekjučer, u podužoj objavi, uz ostalo napisao: "Smeta li DSV-u što ih je Horvatović lagao kada je tvrdio da kao sudac nije besplatno hodao po utakmicama i besplatno žderao u svečanim salonima kako u Hrvatskoj, tako i diljem Europe i svijeta na tuđi račun? Očito ne smeta! Smeta li DSV-u što je Horvatović u intervju na pitanje o pozivnicama u svečanu ložu u Maksimiru u Večernjem listu od 17.travnja ove godine također lagao, rekavši ;'Ma kakvi, ni slučajno...'? Ako ih to ne smeta, onda i tu bagru iz DSV-a zbog 'ozdravljenja' i reforme hrvatskog pravosuđa treba prvu razbucati, a to je posao zakonodavca i državnih represivnih tijela. Dakle, USKOK i Sabor su na potezu! Jedno kratko vrijeme ću pričekati. A onda, idem(o) dalje!"

Nekoliko dana ranije objavio je da "dugo toplo ljeto" provodi u Drinovcima.

Uglavnom, čini se da će optuženi za ratne zločine, poput osuđenog za kriminal, narednih tjedana nastojati dokazati da u Hrvatskoj ne postoji pravično suđenje. Možda je tražio i neke savjete na tom planu ili logističku podršku, ali nećemo nagađati. Mimo njihovih uvjerenja, svakako valja zabilježiti da je krajnje nepravedno da još uvijek nije okončano suđenje za zločine počinjene prije 30 godina.

U međuvremenu, odlukom Zorana Milanovića, Glavašu su vraćena odlikovanja i čin, oduzeti nakon pravomoćne presude, dok je, zahvaljujući Andreju Plenkoviću, Glavašev dugogodišnji stranački kolega iz HDSSB-a Josip Salapić na HDZ-ovoj listi ušao u sabor pa odmah zamrznuo mandat i prepustio ga HDZ-ovki Maji Grba-Bujević. Salapić je, pak, nastavio raditi u Ministarstvu pravosuđa kao državni tajnik.

Pročitajte više