Glavaš ostaje na slobodi

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbu tužiteljstva na odluku istražnog suca kojom je odbijen zahtjev za pritvaranjem saborskog zastupnika Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

"Vijeće je odbilo žalbu kao neosnovanu jer smatra da u konkretnom predmetu osumnjičeni ne ometa istragu i da ne postoje opravdani razlozi za njegovim pritvaranjem", kazao je Hini istražni sudac i glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Odluka Izvanraspravnog vijeća je pravomoćna i na nju tužiteljstvo više nema pravo žalbe.

Devčić je dodao da je Vijeće u obrazloženju navelo kako navodni Glavašev utjecaj na Nikolu Vasića i Željka Čagalja nije moguć jer oni nisu ni predloženi za svjedoke u postupku, dok, s druge strane, tužiteljstvo ničim nije dokazalo da Glavaš utječe na predložene svjedoke.

"O utjecaju i pritisku na svjedoke tužiteljstvo je, po ocijeni Vijeća, iznijelo samo paušalne navode bez konkretnih dokaza", objasnio je Devčić.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo predlagalo je Izvanraspravnom vijeću da preinači odluku istražnog suca i Glavašu ipak odredi pritvor, smatrajući da je dijeljenjem zapisnika iz istrage novinarima te njihovim objavljivanjem na svojoj internetskoj stranici utjecao na buduće svjedoke.

Zadovoljan odlukom Vijeća, jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić ustvrdio je kako Glavaš ničim ne utječe na istragu. Podsjetio je da su stranke u postupku prošlog tjedna potpisali izjavu kojom se obvezuju da u javnosti neće iznositi detalje iz istrage te da je njegov branjenik sa svoje internetske stranice skinuo iskaze dvojice svjedoka, a što je, među ostalim, i bio povod tužiteljstva da traži njegovo pritvaranje.

U istražnom zahtjevu Državno je odvjetništvo zatražilo saslušanje ukupno 45 svjedoka te provođenje dodatnih sudsko-medicinskih i balističkih vještačenja.

Na dva dosada održana istražna ročišta protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira, osumnjičenih za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. saslušani su bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljanović, osječki ratni dragovoljac Vjenceslav Bill, ratni general Karl Gorinšek i pukovnik Ivan Gruić. 

Fehira, bivšeg pripadnika osječke postrojbe kojom je 1991. zapovjedao Glavaš, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sucem priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.

U predistražnom postupku Glavaš je pred istražnim sucem odbacio sve optužbe tužiteljstva koje ga terete za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag.

Index/Hina

Pročitajte više