Glavaš otišao u osječki Županijski sud

ISTRAŽNI sudac Županijskog suda u Osijeku Mario Kovač saslušat će osumnjičenog Branimira Glavaša, te odlučiti hoće li prihvatiti ili odbaciti zahtjev Županijskog državnog odvjetništva o pokretanju istrage i pritvoru, rekao je zamjenik predsjednika Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac.

Očekuje se da će istražni sudac odrediti Glavašu pritvor zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke u istražnom postupku za ubojstva srpskih civila neslužbeno nazvanom "slučaj selotejp".

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je večeras oko 20 sati istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku zahtjev za provođenje istrage i određivanje pritvora za Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku u tzv. slučaju selotejp, rekao je Hini Rožac.

Istražni sudac Mario Kovač proučava spis, kazao je Rožac.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo hrvatskog sabora ukinulo je u ponedjeljak poslijepodne zastupnički imunitet nezavisnom zastupniku Branimiru Glavašu čime je udovoljeno zahtjevu Državnog odvjetništva koje je tražilo ukidanje imuniteta zbog provođenja istrage u slučaju "selotejp".

Nekoliko minuta nakon službene objave informacije o ukidanju imuniteta za slučaj "selotejp", Branimir Glavaš, koji se u ponedjeljak navečer nalazio u Zagrebu, u razgovoru za Index je mirnim i staloženim glasom kazao kako je čuo za odluku povjerenstva te da je spreman već večeras dati iskaz o tom slučaju.

"Nema nikakve potrebe za nekakvom senzacijom jer sve teče prema mojim očekivanjima, pa je tako i ova odluka o ukidanju moga imuniteta za još jedan montirani slučaj, onaj tzv. "selotejp", za mene očekivana." - kazao je Glavaš za Index.

Kaže kako je spreman dati iskaz i tom slučaju, te da je njegov odvjetnik već kontaktirao Županijski sud kako bi utvrdio "što i kako dalje". Dodaje da će se na poziv suda odazvati, te da ne zna hoće li večeras biti donijeta odluka o njegovom pritvaranju koje je jučer zatražilo Državno odvjetništvo RH, a na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Prihvaćajući zahtjev DORH-a, Povjerenstvo je odlučilo da se protiv Glavaša u tom slučaju može provesti istraga, te da ga se može i pritvoriti, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti kaznenog djela za koje ga se sumnjiči.

O skidanju Glavaševa imuniteta Povjerenstvo je odlučilo s jednim suzdržanim glasom, onim HDZ-ove zastupnice Ivane Sučec-Trakoštanec, dok su njezini stranački kolege i SDP-ovka Ivana Posavec-Krivec bili za odluku. HSP-ovac Pero Kovačević prije glasovanja je napustio sjednicu.

Raspravu o zahtjevu Zagrebačkog županijskog suda da se imunitet Glavašu skine radi pritvora u vezi s istragom o "slučaju Fehir", u kojem mu je imunitet već skinut kako bi se pokrenula sama istraga, Povjerenstvo je odgodilo, prihvaćajući stav DORH-a da je istražni sudac Zdenko Posavec skidanje imuniteta trebao tražiti prije nego što je danas donio odluku o pritvoru.

Takvu odgodu neprihvatljivom su ocijenili član Povjerenstva Vlado Jukić (HSP), te njegov stranački kolega Pero Kovačević i nezavisni Slaven Letica, koji su, iako nisu u Povjerenstvu, pratili današnju, za javnost zatvorenu raspravu.

Trojica zastupnika ogorčeni su činjenicom da je Povjerenstvo DORH-u dalo primat nad sudom.

Jukić je novinare podsjetio da je Povjerenstvo u svibnju, odlučujući o zagrebačkom zahtjevu da se Glavašu imunitet skine radi istrage, zaključilo da će mu imunitet skinuti i za pritvor, zatraži li to istražni sudac.

"Sada je takav zahtjev pred nama, a mi smo ga odbacili", rekao je Jukić, koji smatra da je Povjerenstvo danas načinilo presedan, odlučujući istodobno o istrazi i pritvoru protiv zastupnika, a ne dajući mu priliku da se pred nadležnim tijelima očituje o onome za što ga se tereti.

"Za Osijek nije dobro da je Branimir Glavaš u pritvoru, dok oni koji su krivi za stradanje više od 1200 Hrvata u Osijeku slobodno šeću, jer su im optužbe prekvalificirane političkom odlukom", rekao je Jukić.

Na pitanje očekuje li da će Osječani prosvjedovati protiv pritvaranja Branimira Glavaša, Jukić je kazao kako ne vjeruje u to, ali i da će se priključiti prosvjedu, ako ga bude.

Povjerenstvo je pak odgodilo raspravu o zahtjevu za skidanjem Glavaševa imuniteta koji je podnio Županijski sud u Zagrebu, ocijenivši da je taj zahtjev pravno dvojben, budući da je istražni sudac Zdenko Posavac pritvor odredio prije nego što je Glavašu skinut imunitet.

Sjednicu su prije glasovanja napustili HSP-ovi zastupnici Vlado Jukić i Pero Kovačević, te nezavisni Slaven Letica.

Za skidanje imuniteta Glavašu bili su HDZ-ovi članovi Povjerenstva, osim Ivane Sučec Trakoštanec koja je bila suzdržana, a za je glasovala i Ivana Krivec Posavec iz SDP-a.

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec danas je odredio pritvor Branimiru Glavašu, osumnjičenom za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991.

Sudac Posavec prihvatio je treći prijedlog Državnog odvjetništva od 10. listopada da se Glavaša pritvori zbog utjecaja na svjedoke u istražnom postupku, stoji u priopćenju, te dodaje da će rješenje o određivanju pritvora biti dostavljeno strankama u postupku, koje imaju pravo žalbe, te Hrvatskom saboru na odobrenje izvršenja odluke o pritvoru.

"Tijelo mogu pritvoriti ali duh ne. Nikada, nikada!" - rekao nam je uzbuđeni Glavaš nakon što smo ga upitali da nam prokomentira svoje pritvaranje.

"Sve će im biti zabadava. U meni se time rađa još veći inat." - rekao nam je Glavaš dodajući kako će ići u pritvor kad god to sudac zatraži.

Na pitanje hoće li se žaliti na odluku suca, Glavaš je odgovorio da neće. "Kome da se žalim? Ne pada mi na pamet, samo neka pritvaraju!" - uzviknuo je.

Budući bi Sabor danas trebao Glavašu ukinuti zastupnički imunitet, Glavaš je po tom pitanju kazao kako "ne trebaju njemu ni Sabor ni prljavi Šeks skinuti imunitet".

Glavašev odvjetnik Ante Madunić kazao je za Index kako će pokušati razgovarati s Glavašem oko žalbe na određivanje pritvora. "No, ako je on odlučio da se neće žaliti, ja tu ne mogu ništa" - rekao je.

Madunić je kazao kako je rješenje suca o određivanju pritvora proslijeđeno Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, te da ako oni Glavašu skinu imunitet rješenje se vraća istražnom sucu i daje nalog za uhićenje.

Glavaša tužiteljstvo tereti da je osobno naredio zlostavljanje i ubojstvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića te mučenje troje srpskih civila.

Krunoslav Fehir, drugoosumnjičeni za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sucem priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.

Index.hr/Hina
Foto: HDSSB

Pročitajte više