Glavaš traži vraćanje suđenja u Osijek

BRANIMIR GLAVAŠ podnio je preko svojih odvjetnika zahtjeve Vrhovnom sudu Republike Hrvatske i Županijskom sudu u Zagrebu, u kojima traži da se nova sudska rasprava u slučaju optuženih za ratne zločine u Osijeku prebaci iz Zagreba u Osijek. Kao glavni argument navodi loše financijsko stanje ostalih optuženika i pretjerane i nepotrebne troškove za državni proračun.

U podnesku Vrhovnom sudu Glavaš odmah na početku navodi kako je rješenje tog suda od 29. 5. 2007., u kojemu je odlučeno da će se rasprava održati u Zagrebu, bila pogreška, jer je za slučaj bio nadležan Županijski sud u Osijeku. Nakon toga navodi i brojne slučajeve produživanja i neadekvatno dugog trajanja rasprave.

U međuvremenu su svi optuženici pušteni iz pritvora u Zagrebu i vratili se u Osijek, pa se nalaze u "nepodnošljivom položaju", budući da nitko od njih "ne može podmiriti troškove" koji bi nastali zbog ovakvog odvijanja rasprave.

Preko pet tisuća kuna za troškove prisustvovanja raspravi i preko dvjesto tisuća kuna po branitelju

Konkretno, Glavaš je izračunao da bi optuženici u četrnaest raspravnih dana određenih za listopad trebali za prijevoz, smještaj i prehranu potrošiti preko pet tisuća kuna, što je "novac koji obitelji optuženika jednostavno nemaju".

"Prijedlog je ponukan uglavnom besparicom suoptuženika, jer ja osobno i imam saborski stan u Zagrebu koji mi je dostupan za korištenje, a i mogu si platiti troškove put. Međutim, ostali su na rubu egzistencije i nisu u stanju platiti ni autobusnu kartu za Zagreb, a kamoli hotelski smještaj dok traju ročišta", rekao je Glavaš na Indexov upit o motivima za podnošenje zahtjeva.

Osim troškova prisustvovanja raspravi, Glavaš navodi i troškove branitelja nastale zbog premještanja suđenja. Dvoje optuženika podnijelo je 25. rujna ove godine zahtjev da im se troškovi branitelja nastali zbog premještanja suđenja namire iz državnog proračuna, što je odbijeno, zbog čega je taj trošak, koji iznosi preko dvjesto tisuća kuna po branitelju, pao na optuženike.

Troškovi za proračun

Glavaš navodi i troškove koji padaju na državni proračun, a koji se tiču dovođenja oko dvjesto svjedoka koji su već jednom dali iskaze u slučaju. Budući da sud za svakog od tih svjedoka i vještaka mora platiti troškove puta i boravka, nastavak sušenja u Zagrebu bio bi dodatno opterećenje za državni proračun.

"Ukoliko se postupak nastavi pred Županijskim sudom u Zagrebu, dosadašnji troškovi bit će višestruko nadmašeni. Tako je postalo očigledno da razlozi ekonomičnosti govore upravo protiv nastavljanja postupka pred tim sudom", navodi Glavaš.

"Ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke"

U podnesku dodaje i kako dodatni razlozi iz rješenja kojim je slučaj prebačen u Zagreb, oni o opasnosti utjecaja na svjedoke, ne postoje. Glavaš navodi kako je "dosadašnji tijek postupka pokazao da nije bilo ni pritisaka, ni utjecaja, pa ni pokušaja da se na bilo kojeg svjedoka utječe na bilo kakav način", što je pokazala i provedena istraga u Osijeku, tijekom koje niti jedan od saslušanih svjedoka nije spomenuo pokušaj utjecanja na sebe.

Stoga Glavaš traži da se odluka donese što prije, čime bi se "stvorili uvjeti za normalan nastavak postupka u kojem ne bi nastajali troškovi nepodnošljivi za optuženike i nepotrebni za proračun".

J.D.
Foto: Index

Pročitajte više