Glavaš zakasnio s državljanstvom BiH 31 godinu?

"MOJE državljanstvo je 'čisto kao suza'... Moji roditelji su iz Drinovaca koji su u BiH i oni su po rođenju državljani BiH. Ja sam državljanstvo dobio na osnovu porijekla i tu nema ništa sporno", tvrdi Branimir Glavaš, odgovarajući na današnje napise Dnevnog Avaza.

A list piše kako Glavašev otac Ljubo, 1954. godine kada se rodio današnji osuđenik za ratni zločin, nije bio državljanin Bosne i Hercegovine nego Hrvatske, dok majka Zora nije sporna.

To bi značilo da on nije mogao steći bosanskohercegovačko državljanstvo jer u slučaju kada je samo jedan roditelj državljanin BiH, a dijete je rođeno u drugoj državi, upis državljanstva po osnovi porijekla je moguće obaviti do 23 godine. I to nakon što se predmetno dijete registrira kod nadležnih vlasti u BiH ili inozemstvu, ili ima stalno mjesto boravka na teritoriju BiH.

Kako je on upis izvršio tek 2008. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH koje istražuje njegovo državljanstvo moglo bi utvrditi da je s registracijom kod vlasti u BiH ili u Hrvatskoj zakasnio "samo" 31 godinu. U tom slučaju državljanstvo mu ne važi i vlasti u BiH su slobodne da ga izruče hrvatskim koje bi ga morale pospremiti u zatvor.

A.B.
Foto: V.M. Tauber (Cropix)

Pročitajte više