Glavaševi odvjetnici: Idemo na Vrhovni sud

ZBOG promjene sudskog vijeća današnje suđenje Branimiru Glavašu i šestorici ostalih počelo je otpočetka, ponovnim čitanjem optužnice.

Branimir Glavaš i ostala šestorica optuženih i danas su izjavili da se ne osjećaju krivim za djela koja se spominju u optužnicama za slučajeve "selotejp" i "garaža".

Odvjetnik drugo optuženog Ivice Krnjaka Domagoj Rešetar zatražio je da njegov branjenik svoju obranu iznese na početku,  isto od prvog dana suđenja  najavljuje i obrana Branimira Glavaša.
Obrana i tužiteljstvo su ostali pri svojim prijašnjim prijedlozima svjedoka i materijalnih dokaza. 

Branimir Glavaš je predložio da se saslušaju Petar Kljajić, danas istražni sudac osječkog Županijskog suda, a devedesetih je bio predsjednik istog suda  te Zdravko Kovačević Kova. Tužiteljstvo je odbilo ova dva svjedoka navodeći da je već predložen čitav niz svjedoka koji imaju ista saznanja kao i ova dvojica. Tome se Glavaš usprotivio spominjući da je Petar Kljajić od 7. prosinca 1991. bio njegov pomoćnik za Informativno političku djelatnost u obrani Osijeka, a osim toga tijekom 1991. i 1992. bio je i pripadnik HV-a pa ima saznanja o naoružavanju i ostalim događanjima u Osijeku.

Zdravko Kovačević Kova je Glavašu bitan jer bio zapovjednik snajperskog voda, čiji je član, prema vlastitom iskazu, bio Krunoslav Fehir. Stoga, Kovačević ima saznanja o kretanju i aktivnostima Fehira, rekao je Glavaš.

Suđenje je zatim prekinuto na dva sata, a nakon toga sudačko vijeće je prihvatilo većinu predloženih svjedoka i materijalnih dokaza te je odlučilo da će Krunoslav Fehir svjedočiti bez prisustva javnosti. Također je odlučeno da neće svjedočiti niti jedan od preloženih novinara, jer sud smatra da ima dovoljno svjedoka koji su osobno prisustvovali inkriminirajućim događajima. Tako će javnost biti uskraćena za svjedočenja Aleksandra Stankovića, Drage Hedla i ostalih novinara.. O svjedočenju Vladimira Šeksa sudačko vijeće će odlučiti naknadno. Suđenje se nastavlja 3. prosinca.

"Idemo na Vrhovni sud"

Glavaševi odvjetnici Miljević, Matijević i Madunić nisu bili zadovoljno ovime što se događalo na sudu.

"Ovo što je danas bilo moglo je biti održano u prva tri dana. Za nas su najbitnije odluke koje se odnose na spise, koje smo mi izdvojili kao nezakonite. Na rješenje o tome ćemo se žaliti Vrhovnom sudu. Prije svega žalit ćemo se na iskaz Krunoslava Fehira, njegov iskaz je uzet nezakonito ali i zato jer on ne može biti svjedok pokajnik. Vrhovni sud će imati tu puno toga za odlučiti. Nakon izbora ćemo krenuti u pravu radnu raspravu." - kazao je Miljević nakon ročišta.

 "Nama je najzanimljivije što neće saslušati Vladimira Fabera, jer mi od početka tvrdimo da je on vršio pritisak na svjedoke. Jer što je načelnik PU osječke imao raditi u Gospiću kod čovjeka kojemu se već dvaput sudilo? Odbijanje Fabera kao svjedoka je prava komedija." - dodao je Glavašev odvjetnik Ante Madunić.

"Stvarno je smiješno što će Krunoslav Fehir svjedočiti tajno. Na raznim tribinama je govorio javno i javnost ga je vidjela na televiziji. Zašto bi sad bilo razloga da ne govori javno? Očito zato što će svjedočenje Fehira biti neugodno. Vidjet će se da ne može biti svjedok pokajnik. " - rekao je Matijević.

D.M.

Pročitajte više