Glavašević: Andrej Plenković je bivši, samo je pitanje kada i kako

Foto: Hina

Nezavisni kandidat na SDP-ovoj listi za EU izbore Bojan Glavašević u četvrtak je poručio da se iz uhićenja u aferi Geodezija vidi što je u korijenu HDZ-a te da očekuje Plenkovićevu izjavu da je "odradio svoju dionicu, samo je pitanje tko će staviti pred njega taj tekst - EPPO ili netko drugi".

"Danas smo u akciji EPPO-a vidjeli što je u samom korijenu HDZ-a. Ministrica je na svojoj 'presici' rekla da nije imala nikakvih saznanja, ograđuje se na sve moguće načine i pokušava minorizirati cijelu situaciju kada kaže da je u pitanju jedan djelatnik, a zapravo prikriva činjenicu da je to jedan dužnosnika ministarstva, kojega je ona predložila", rekao je Glavašević na konferenciji za novinare.

Time, kaže, pokušava umanjiti aferu i u potpunosti iznosi neistine.

"Svakome tko razmišlja u ovakvoj situaciji podržati HDZ-ovu većinu u Hrvatskom saboru nakon ovih izbora, mora biti jasno da podržava upravo ovakvu vrstu kriminala i štićenja kriminala, kao i onoga što Laura Kovesi naziva dimnom zavjesom i to je ono što smo danas vidjeli na djelu", poručio je Glavašević.

"Da nije bilo EU novca, ne bi bilo ni nadležnosti EPPO-a"

Ministrica je, kako je ustvrdio, iznijela takvu bjesomučnu količinu neistina na svojoj presici i u potpunosti izbjegla spomenuti činjenicu da portal Telegram i novinarka Dora Kršul već godinu dana rasvjetljava detalje ovoga što se događa, a to je nevjerojatna krađa nakon dva najgora potresa u našoj povijesti. "Ako su u stanju krasti na tome, možete samo zamisliti što su još u stanju krasti", dodao je.

Ustvrdio je i da ministrica u ovom slučaju apsolutno ima političku odgovornost, a ima li i kaznenu odgovornost, to će se još pitati Lauru Kovesi, Tamaru Laptoš i EPPO. Neistina je, kaže, i da nije bilo europskih novaca jer vidimo da je bilo nekoliko desetaka tisuća eura iz Fonda solidarnosti, a da nije, ne bi bilo ni nadležnosti EPPO-a.

"Ministrica je danas iznijela strašan vodopad neistina i bezočna je laž, što je danas rekla, da nikada nisu sporili nadležnost EPPO-a. I premijer i ministrica su imali 'presice' na kojima su napadali EPPO kao instituciju i njihovu nadležnost. Sada je to 'vađenje' ministrice koja praktički želi prikazati kao da je cijelo vrijeme pomagala, surađivala, poticala istragu, a činjenica je da je novinare i medije koji su o tome progovarali napadala aktivno do te mjere da je morala reagirati Europska federacija novinara", istaknuo je.

Ministrica je, kazao je, možda surađivala s EPPO-om i drugim organima kada je voda došla do grla, ali prije toga je učinila sve da politički opstruira bilo kakvu istragu i uvid hrvatske javnosti u to što se događa.

"Plenković je gromobran za korupciju"

Smatra da je ovo problem i za Andreja Plenkovića samim time što postoji politička, zapovjedna odgovornost ministrice, a možda i kaznena jer je od svih svojih ministara i ministrice najviše štitio upravo Ninu Obuljen. "On je bio gromobran za svu korupciju koja je se događala u posljednjih osam godina i za sve ljude koji su jedan po jedan odlazili, najčešće upravo zbog tih razloga", ocijenio je.

"Ako Obuljen ima političku odgovornost, apsolutno je ima i Plenković. No, to ulazi u kategoriju onoga što sam za njega već rekao - Andrej Plenković je bivši, samo pitanje je trenutka kada i kako. Čekamo onu izjavu da je odradio svoju dionicu, samo je pitanje tko će staviti pred njega taj tekst, EPPO ili netko drugi", zaključio je Glavašević.

Pročitajte više