Glavna sestra Štampara: Uskoro ćemo na cijepljenje zvati i zagrebačke obrtnike

Screenshot: RTL

DO SADA je u Zagrebu cijepljena četvrtina odraslog stanovništva, a od jučer ubrzanim tempom sa 66 timova za cijepljenje i uz nove punktove u Domu sportova te školama na istoku i zapadu grada ide se po veću procijepljenost. U prilog tome organizirano je i cijepljenje turističkih djelatnika grada Zagreba na Velesajmu koji je cijelog dana pun građana koji stižu većinom na poziv obiteljskih liječnika.  

O tome je za RTL Danas govorila Cecilija Rotim, glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Koji je cilj i zašto ste išli baš na ovu skupinu turističkih djelatnika?

Turistički djelatnici su zajedno s našim prosvjednim radnicima ušli u prioritetnu skupinu. U dogovoru s Turističkom zajednicom Grada Zagreba mi ćemo danas cijepiti 400 turističkih djelatnika, a isto tako i sutra.

Koliko ih je danas?

Danas ih je 400.

Kako ide?

Ide dobro, kao što vidite organizacija je na nivou, nema gužve. Znači cijepimo i naše sugrađane koji su naručeni, koji su dobili termine. Danas ćemo sveukupno cijepiti tu 6000 i još ovih 400 turističkih djelatnika.

Kada govorimo o gospodarstvu, a cilj je zapravo zaštititi gospodarstvo i ponuditi turistima siguran dolazak, tko je onda sljedeći na redu po tim skupinama što se tiče zagrebačkog poduzetništva i gospodarstva? 

Sljedeći su zagrebački obrtnici, već smo skupili pojedine liste zainteresiranih obrtnika koje ćemo u datom trenutku pozvati na cijepljenje. To će biti tijekom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije krajem sljedećeg tjedna.

Što se tiče cjepiva, sada ga ima dovoljno, to više nije problem kao prije no ima li dovoljno ljudi koji su prijavljeni za cijepljenje. Kakva je situacija u Zagrebu s ljudima koji se žele cijepiti?

Svu isporuku cjepiva koju dobijemo od HZJZ-a, mi naše sugrađane cijepimo i procijepimo i drugom dozom koja je potrebna, tako da mi imamo zainteresiranih sugrađana. Da imamo više cjepiva, mi bismo isto tako imali mogućnosti cijepiti što više naših sugrađana.

Koje cjepivo danas dobivaju turistički djelatnici?

Oni će danas dobiti Pfizer, isto tako i sutra. U subotu i ponedjeljak cijepimo s AstraZenecom. Nadamo se da ćemo u ponedjeljak dobiti novu isporuku Pfizera kako bismo mogli tijekom sljedećeg tjedna cijepiti.

Kako funkcionira sustav naručivanje? Vidjeli smo da je bilo problema na nacionalnoj razini. Kako to sad funkcionira i je li sve dobro?

I dalje većinu naših naručenih osoba za cijepljenje naručujemo preko liječnika obiteljske medicine kojima se ovim putem izuzetno zahvaljujem na tri, odnosno sva četiri punkta masovnog cijepljenja: s područja istočnog dijela grada, znači s centra, Velesajma i zapada.

Pročitajte više